Belföld

Orbán Viktor: betegadó a vizitdíj

A Fidesz elnöke szerdán dunaújvárosi kampánymegállóján kétszeres adóztatásnak nevezte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat a helyi idősek klubjában.

A Fidesz elnöke a Duna-parti településen először az idősek klubjában nyugdíjasokkal találkozott. Az ellenzéki vezető a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és megélhetési problémákról egyaránt sok kérdést kapott a mintegy 100-150 főnyi hallgatóságtól.

A fórum után Orbán Viktor újságíróknak kijelentette: a nyugdíjasok érzik a legjobban, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj egy kétszeres adóztatás, hiszen ők azok, akik egész életükben fizették a járulékot, és az előző rendszerben arra hivatkozva nem kapták meg teljes munkabérüket, hogy abból fedezik a gyógyításukkal kapcsolatos kiadásukat.

„Talán leginkább a nyugdíjasok érzik úgy, hogy át vannak verve, őket csapták be leginkább, hiszen egyszer már fizettek az egészségügyi ellátásért, és most, ha bajba kerülnek, még egyszer kell fizetniük a vizitdíjat, a kórházi napidíjat. Ezt igazságtalanságnak érzik” –fogalmazott a pártelnök. Hívhatják ezt járuléknak, díjnak vagy másként, valójában kettős adóztatásról van szó, egy külön betegadóról. „A vizitdíj és a kórházi napidíj maga a betegadó, amit egy járulékfizetés után még egyszer elvesznek az emberektől” – fejtette ki.

Orbán Viktor szerint a nyugdíjasok átlátják a helyzetet és pontosan értik, hogy az akaratuk ellenére, a korábbi ígéretekkel szemben meghozott kormánydöntéseket hatályon kívül kell helyezni. A Fidesz elnöke úgy látja, lehet érveket találni egészségügyi vagy oktatáspolitikai megoldások mellett és ellen, de a lényeg az, hogy a nyugdíjasokat becsapták, „ezért ők is úgy látják, az a jó, ha elmegyünk és három igennel fogunk szavazni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik