Belföld

Nem kapja meg a kerület a Margit kórházat

A fővárosi önkormányzat nem tudja átadni a III. kerületnek a Margit kórházat, mivel az januártól már nem önálló intézmény, hanem a János kórházba integrálódott.

A III. kerületi önkormányzat korábban jelezte, hogy húsz évre átvenné a fővárostól a Margit kórház fenntartói és vagyonkezelői jogát. A kérdésben jövő héten hoz végleges döntést a Fővárosi Közgyűlés, ennek kapcsán szó lehet arról is, hogy a főváros és a kerület tárgyal majd a kórház közös finanszírozásáról – közölte a Városháza kommunikációs igazgatója.

Nem foglalt állást a kabinet arról, hogy mi legyen a Schöpf-Merei Kórház céljára szolgáló ingatlan hasznosítására kiírt pályázat sorsa. Egy érvényes pályázatot nyújtottak be az ingatlanra, egy másik pedig formailag hibás volt, nem csatoltak hozzá semmilyen mellékletet. A kórháznak egyébként tavaly megszűnt az egészségbiztosítási (OEP) finanszírozása.

A kabinet felkérte az önkormányzat egészségügyi, valamint a gazdasági bizottságát: a jövő heti közgyűlésig foglaljanak állást arról, hogy érvénytelennek nyilvánítsák-e a kórház 100 százalékos üzletrészének eladására kiírt pályázatot, vagy kössenek szerződést az egyetlen ajánlat benyújtójával. A városvezetés elé került előterjesztés egyebek közt tartalmazza azt is, hogy a kórház teljes végelszámolására idén 180 millió forint elkülönítésére volna szükség az önkormányzat költségvetésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik