Belföld

Nem fagyott el a szőlő a Dél-Dunántúlon

Fagykárok nélkül teleltek a szőlőültetvények a Dél-Dunántúlon, s ha az időjárás az elmúlt hónapokhoz hasonlóan kedvező marad, idén is jó esély van a kiváló minőségű termésre.

A rügyek problémamentesen vészelték át a hideg hónapokat, a szőlőt jelenleg nem veszélyezteti olyan tényező, amely az idei évjárat sikerességét minőségben vagy mennyiségben korlátozná – közölte Kozma Pál, az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének pécsi igazgatója.

A termelők nagy reményekkel várhatják a termést a villányi, a szekszárdi és a pécsi borvidéken, de a jó szüret feltétele lesz, hogy tavaszig ne legyen nagyobb fagy és a 2007. évihez hasonló szárazság.

Az igazgató a tavalyi évjáratot értékelve kitért rá, hogy egyes termőhelyeken, elsősorban a vörösboroknál kiemelkedően jó, máshol a beltartalmi értékeket tekintve az átlagosnál gyengébb borok készültek. Ez is azt jelzi, hogy egyre fontosabbá válik a borászok szaktudása, azaz a megfelelő termőterületek kiválasztása, a terméskorlátozás, a szüret idejének megjelölése, s mások mellett a modern technikai eszközökkel történő helyes borkezelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik