Belföld

Lebontják a rádió előtti pavilonokat

Veszélyhelyzetet teremt a Magyar Rádió épülete előtt, a mélygarázs fölé - feltehetően engedély nélkül - épülő pavilonsor, ezért a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) azonnali elbontását kérte az önkormányzattól.

A fővárosi Pollack Mihály téren, a Magyar Rádió épületei előtt és a Nemzeti Múzeum mögötti útszakaszon – tűzoltósági felvonulási területen – épülő pavilonsor meggátolja az esetleges tűzesetnél a mentési munkálatokat. Veszélyhelyzetet okoz az is, hogy a tér alatt lévő 12 ezer négyzetméteres mélygarázs füstelvezető és szellőző nyílásait is beépítették – mondta az FTP közép-pesti tűzmegelőzési régiójának vezetője.

Ahhoz, hogy egy lakóépületet szükség esetén a tűzoltóság megközelíthessen, a homlokzattól 8-14 méteres szabad területet kell biztosítani. Mivel a pavilonsor közvetlenül az épületek előtt, a felvonulási területen épül, egy esetleges tűzesetnél sem gépjárműfecskendővel, sem magasból mentő autókkal nem tudnak felvonulni – tette hozzá Géczi Béla ezredes.

A legmagasabb daru sem elég (fotó: MTI)

A legmagasabb daru sem elég (fotó: MTI)

A fővárosi tűzoltóság a problémát a legmagasabb, 53 méter magasból is menteni képes emelőkosaras daruval is demonstrálta. Az egyirányú úton letelepített jármű a pavilonsor fölött a rádió épülete közelébe sem tudott jutni, így a tűzoltók szerint sem tüzet oltani, sem embereket kimenekíteni nem tudnának. A tér alatt húzódó 5 szintes, 400 autó befogadására alkalmas mélygarázs szén-monoxid-elvezető és szellőző nyílásának lefedése a mélygarázs működtetését is veszélyezteti. A kipufogógáz vagy egy esetleges tűzesetnél keletkezett füst ugyanis a vendéglátóegység terébe áramlik.

A tűzoltóság szerint a vendéglátás céljából épülő pavilon nem rendelkezik építési engedéllyel, ugyanis az önkormányzat nem az építési, hanem a fennmaradási engedély felülvizsgálatát rendelte el. Géczi Béla ezredes szerint a pavilonokat a Pollack-projekt keretében építi egy cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik