Belföld

A Fidelitas kivonult a tandíj-vitáról

Kivonult egy, a tandíjról, illetve a március 9-i népszavazásról az SZDSZ Új Generáció képviselőjével rendezett politikai vitáról Szakály Gábor, a Fidelitas Vas megyei elnöke kedden Szombathelyen.

A vitát a két párt ifjúsági szervezete egyeztetett feltételek mellett tartotta volna, a Fidelitas megyei elnökének vitapartnere Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke volt.

“Fölösleges dolog vitát folytatni egy olyan kérdésről, amelyre 2006-ban az SZDSZ a hallgatói önkormányzatok konferenciáján egyértelműen nemet mondott” – fogalmazott Szakály Gábor röviddel azután, hogy szót kapott.

A Fidesz könnyített a diákok helyzetén

Szavai szerint a Fidesz álláspontja világos volt 1998-ban, hiszen eltörölték a tandíjat, bevezették a diákhitelt, könnyebbé téve ezzel a fiatalok felsőoktatásban való részvételét. “Ezeket a pozitív intézkedéseket az SZDSZ – programja ellenére – szétzúzta. (…) hazudtatok a magyar fiataloknak, és én úgy gondolom, hazug emberrel csak az vitázik, akinek elment a józan esze” – mondta, majd az asztaltól felállva faképnél hagyta vitapartnerét, őt követve pedig távoztak a teremből a Fidelitas jelen lévő tagjai, szimpatizánsai is.

Léderer András a történtekre reagálva a hallgatóságnak hangsúlyozta: az SZDSZ választási programjában és korábbi pártprogramjában is szerepelt a tandíj bevezetése. Emlékeztetett, hogy Magyar Bálint oktatási miniszterré történt 2002-es kinevezése idején milyen éles viták bontakoztak ki a szabaddemokraták és a szocialisták között, hogy vajon kell-e tandíj, szükség van-e a bevezetésére.

A tandíj méltatlan a liberálisokhoz?

“Az SZDSZ és az általa vezetett oktatási tárca annak idején csak azért állt el a tandíj bevezetésétől, mert annak nem volt meg a megfelelő támogatása” – jelentette ki. A továbbiakban a Léderer András szavai szerint “liberális klubbá” alakult vita hallgatósága tehetett fel kérdéseket. A jelenlévők közül többen is bírálták a tandíj bevezetését, egy szabaddemokrata szimpatizáns egyenesen a “liberálisokhoz méltatlannak” nevezte, hogy bárkitől megvonják a “világútlevelet” a felsőoktatásban.

Egy másik hozzászóló véleménye szerint pedig előbb a felsőoktatást kellene olyan színvonalra emelni, hogy a benne részt vevő hallgatóknak érdemes legyen fizetni a szolgáltatásért, egy olyan diplomáért, amely a munkaerőpiacon is versenyképes helyzetbe hozza őket.

Ajánlott videó