Belföld

Eltűnt kétezermilliárd forint a MÁV-nál

Vizsgálja az Állami Számvevőszék, hogy a MÁV megfelelően gazdálkodott-e a kezelésében levő állami vagyonnal. A vasúttársaság 2000 milliárd forintos tőkevesztést szenvedett el – írta a Magyar Nemzet.

A MÁV Zrt. vagyonvesztése 1993 és 2006 között mai árakon meghaladja a kétbillió, azaz kétezermilliárd forintot. Ez az összeg a tőkepótló rendkívüli támogatások, illetve az elvesztett tőke összegeként értendő – mondta el Antal Dániel, a Magyar Vasúti Hivatal elnöke. Véleménye szerint már reménytelen kideríteni, hogy hova lett a pénz. A fejlesztési pénzek felhasználását a Vasúti Hivatal vizsgálja és a szervezés javításához is javaslatokat tesznek.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavaly októberben indított vizsgálatot arról, hogyan valósult meg a vasúti közlekedés korszerűsítése. Ennek során a számvevők azt vizsgálják, hogy a MÁV Zrt. a kezelésében lévő vagyonnal megfelelően gazdálkodott-e, illetve a vasút átszervezésére tett előkészületeknél miként vették figyelembe az Európai Unió követelményeit – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Az ÁSZ jelentését májusban tárgyalja meg a számvevőszék elnöksége, ám a jelentés tartalmáról egyelőre semmit nem árulnak el – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik