Belföld

Ijesztő tandíjterveket fontolgat a tárca

Ha a népszavazáson nem kötelezik a tandíj eltörlésére a kormányt, a jelenleginél sokkal kedvezőtlenebb rendszert vezethetnek be. Az oktatási tárca ugyanis ijesztő alternatív tandíjjavaslatokat dolgozott ki – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumból.

A lap információi szerint a rektorok a legkedvezőtlenebb rendszer bevezetését támogatják, amely megszüntetné az államilag támogatott és a költségtérítéses képzést, s a jelenlegi tandíj összegénél jóval magasabb térítési díjat vezetne be.

A Magyar Nemzet birtokába került, négy tervezetet tartalmazó dokumentumot már be is nyújtotta tárgyalásra a Felsőoktatási Kerekasztal elé. Az első javaslat 2010-től lenne bevezethető, gyakorlatilag nem változtatna semmin, csak a térítési díj kiszámolásának módján. A diákok szakonként változó összeget fizetnének attól függően, hogy mennyi az adott képzés állami normatívája és a kötelező tantárgyak száma. A térítés összege minden évben az infláció mértékével nőne.

A második – 2009 szeptemberétől bevezethető – javaslatba pluszfizetnivalóként beépítették a HÖOK tandíjat helyettesítő javaslatát. A minisztérium jó ötletnek tartja az új fizetnivalót, de emellett megtartaná a régit is: a félév elején minden diák tanulmányi eredményétől függetlenül tandíjat fizetne, majd a szemeszter végén a rosszul szereplők újból a kasszákhoz járulhatnának, és fizethetnének a nem teljesített vizsgák után.

A harmadik és a negyedik javaslat esetében eltörölnék az államilag támogatott és a költségtérítéses rendszert. Nem számítana, hogy a diák hogyan teljesítene a felvételin, mindenkinek a kettő átlagából számított magasabb összegű tandíjat kellene fizetnie.

Ajánlott videó