Belföld

Gyurcsány: a népszavazás nem a legfontosabb

A népszavazás nem tartozik Magyarország legfontosabb 10 kérdése közé, mindemellett Gyurcsány Ferenc szerint jogászként, amikor Orbán Viktor a vizitdíj eltörlését adócsökkentésnek nevezte, jogászként tudnia kellett volna, hogy adót nem szedhetnek be háziorvosok.

„Ha vannak tanácsadói Orbán Viktornak, akkor most fogják a fejüket és azt mondják, hogy ez bődületes kommunikációs és politikai hiba, hogy lehet ilyen badarságot mondani?”. Jogász létére a Fidesz elnöke pontosan tudhatja, hogy adót nem szedhetnek be háziorvosok, ráadásul a vizitdíj náluk marad, vagyis nem kerül az államkasszába – mondta a miniszterelnök az ATV Friderikusz Most című műsorában.

A Fidesz elnöke korábban rejtett adónak nevezte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat tatabányi sajtótájékoztatóján és kijelentette, mivel az adócsökkentés ismét slágertéma, ha valaki adót szeretne csökkenteni, akkor kezdheti a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével. A Fidesz egészségügyi kabinetjét késznek tartja arra, hogy a sikeres népszavazás után benyújtsa a parlamentnek azokat az indítványokat, melyek “megnyugtató módon rendezik a kórházak és a háziorvosok működésének rendjét”.

Gyurcsány Ferenc ezután emlékeztetett arra is, hogy az Alkotmánybíróság, sokak véleményével ellentétesen, éppen azért engedte át a népszavazási kezdeményezést, mert a vizitdíj nem költségvetést érintő tétel. Ennyi erővel lehetne arról is népszavazást tartani, hogy a BKV járművein lehessen ingyen utazni, majd arról, hogy az áramért se kelljen fizetni, vagy a vízért, legvégül pedig arról, hogy ingyen dolgozunk és ingyen kapunk mindent, szükségleteink szerint.

A kormányfő úgy látja, hogy a népszavazás nem tartozik Magyarország legfontosabb 10 kérdései közé. Ez a Fidesznek fontos, “de akkor legalább rendesen csinálnák ezt a kampányt, nem ilyen sok butaságot összehordva”. Ha szükség lesz rá, a népszavazás után kihúzzák a törvényekből azt a három szakaszt, amiről a voksolás szól. “Kihúzzuk és megyünk tovább” – jelentette ki, hozzátéve azt is: ha pedig a népszavazási kérdések nem érintik költségvetést, akkor a Fidesz nem kérheti számon rajtuk a kieső bevételek pótlását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik