Belföld

Stabilizálódott az első magyarországi műszíves állapota

Fokozatosan stabilizálódott a műtétet követő 24 órában az első magyarországi műszíves állapota, már felébredt, kezet szorít, de még lélegeztető gépen van.

A súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapta meg elsőként Magyarországon a keringéstámogató eszközt, hétköznapi nevén a műszívet, ami egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll. A pénteki beültetés utáni vérzés fokozatosan csökken, gyógyszeresen kezelik a beteget.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinika Kardiológiai Intenzív Osztályának vezetője elmondta, hogy egy nagyon bonyolult, komoly beavatkozás-sorozat első lépésén vannak túl, melynek célja a majdani sikeres transzplantáció. A műszív beültetését csak nagyon súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeken végzik el. Abban az esetben van szükség erre a műtétre, ha a keringés már nem tartható fenn gyógyszerrel vagy egyéb mechanikus módszerrel. Évente négy-öt ilyen beavatkozásra kerülhet sor. A műszív nem pótolhatja a transzplantációs műtétet, de jelentősen javítja a betegek túlélését a szívátültetésig. Ez a beavatkozás költséges és ritka.

Az 58 éves férfinak az utóbbi hetekben drámaian romlott az állapota, napjai voltak hátra, de az orvosok most már bíznak abban, hogy a műszívvel megvárhatja a transzplantációt. A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel, a betegágyat elhagyva, képes alapvető teendőit ellátni maga körül, így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet.

Az orvosok elmondták, hogy eddig azért nem alkalmazták ezt az eljárást, mert nem volt rá pénz, illetve nem volt megfelelően felkészült orvoscsapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik