Belföld

Gyorsan meglesz a népszavazás eredménye

Várhatóan a korábbinál egyenletesebben érkeznek majd a népszavazás napján az eredmények, köszönhetően annak, hogy minden, a közigazgatási hálózatba bekapcsolt településről közvetlenül küldhetnek majd elektronikus úton adatokat az Országos Választási Irodának.

A korábbi választások alkalmával az adatok a 285 okmányirodán keresztül érkeztek be az OVI-hoz, a március 9-i népszavazás alkalmával azonban minden település, ahol van anyakönyvi szolgáltató rendszer, vagyis be van kapcsolva a közigazgatási számítástechnikai hálózatba, közvetlenül küldi az adatokat.

A szavazókörök a népszavazás napján reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva, napközben az OVI hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételi adatokról, a legutolsót délután fél 6-kor. Az OVI várakozásai szerint ezért “gyorsabban jönnek az eredmények”, és este 9 óra körül már “egészen jó feldolgozottság lesz”.

A szavazás napján azonban még nem lesz jogi eredménye a népszavazásnak, csak egy előzetes tájékoztató adatot közöl majd az OVI. A jogi eredményre várni kell, amíg beérkeznek a szavazókörökből a jegyzőkönyvek, és “hazajutnak” a külföldi szavazatok is, amiket az Országos Választási Bizottság a tervek szerint március 14-én számol össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik