Belföld

Gyurcsány: a vizitdíj csak pici szelet

Az egészségügyi rendszer átalakítása nem a vizitdíjról szól, az csak egy „pici szelete” annak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését támogató népszavazási kampány indulatkeltésnek jó, ám a „haza sorsa nem ezen múlik” – mondta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Demszky Gábor főpolgármester társaságában a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 460 új betegágyának átadásán vett részt.

Gyurcsány tisztességes és fair osztozkodásnak nevezte, hogy mindenki fizet járulékot, de aki igénybe is veszi az ellátást, annak vizitdíjat és kórházi napidíjat kell fizetnie. „Az egészségügyben minden egyes elköltött forint a magyar adófizetőktől származik” – szögezte le. A vita azon van – folytatta -, hogy a gyógyítás költségeinek egy-két százalékához járuljon-e hozzá a közvetlen igénybevevő, vagy fizessen mindent az, aki adót fizet. Az ingyenesség látszata a miniszterelnök szerint a politika szirénhangja: elhitet valamit, ami illúzió, abból pedig soha nem épült időt álló rendszer.

A vizitdíjról, a kórházi napidíjról szóló népszavazásról Gyurcsány Ferenc azt mondta, el lehet ezeket törölni, de akkor a kórházak nem tudnak majd fejleszteni. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiemelte: a vizitdíjra és kórházi napidíjra szükség van, ezek az ágazat reformjának szimbólumává váltak. A díjakról szóló népszavazás arról szól, hogy ezen bevételeket elvegyék-e a háziorvosoktól és a kórházaktól – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik