Belföld

Fidesz: papírtányér napidíjból

A Fidesz szerint a vizitdíj és kórházi napidíj egy év alatt nem teljesítette a bevezetésekor kitűzött egészségpolitikai célokat. A kórházi napidíjból papírtányér, műanyag evőeszköz és a legolcsóbb egészségügyi papír telik ki.

A vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésekor a kormány tudatosítani kívánta: az egészségügy nem ingyenes, emellett cél volt az orvoshoz fordulások számának csökkentése, valamint a hálapénz visszaszorítása – emlékeztetett Pesti Imre fideszes képviselő. Ennek azt lett az eredménye, hogy a szegény emberek egy része nem fordul orvoshoz és a hálapénz azóta sem szűnt meg.

Szerinte az elmúlt időszak intézkedései, az ágyszámleépítés, a volumenkorlát kiépítése, a kapacitás csökkentés, a kórházbezárások, a várólisták nemhogy csökkentették, hanem még erősítették a hálapénz létét. Mindenki tudja, hogy az egészségügy nem ingyenes, hiszen havonta fizeti a járulékot. Bemutatta a kórházakban használatos úgynevezett komfortcsomagot, amiben papír és műanyag étkezési eszközök, műanyag pohár és a legolcsóbb egészségügyi papír található. Ezt azzal adják át a betegnek, hogy ezt tudják biztosítani a kórházi napidíjból – tette hozzá.

Az adatok nem támasztják alá azt, hogy az emberek azért nem mennének orvoshoz, mert vizitdíjat kell fizetniük – reagált Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa. Igaz, hogy csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, de az indokolt találkozások nem maradnak el. A hálapénz pedig az ellátás egyes területein csökkent – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik