Belföld

Szüleihez viszik a Blaha Lujza téren késelő fiút

Egyelőre szüleihez költözik vissza, nem pedig állami intézménybe kerül az a gyerek, aki Budapesten bűncselekményeket követett el - tudta meg az Új Magyar Szó.

A bukaresti napilap magát megnevezni nem akaró hivatalos forrásból úgy értesült: a tizenegy éves gyergyószentmiklósi G. I. elhelyezéséről már döntött a csíkszeredai törvényszék. Ennek értelmében a gyerek nem kerül állami intézménybe, hanem a családjához tér vissza. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Hatóság igazgatója is csak e laptól értesült a fejleményekről, később viszont maga is megtudta „nem hivatalos forrásból” a hírt.

A lap megállapítja: a törvényszéki döntés előre látható volt, hiszen Elekes korábban több ízben is jelezte, hogy az intézmény támogatni fogja a kisfiú visszatérését családjához. A gyerek e hatóság felügyelete alatt van átmenetileg egy csíkszeredai intézményben, ahová Magyarországról történt átszállítása után került, s ahonnan szökést kísérelt meg. A csíkszeredai intézetben egyébként pszichológus és szociális gondozó is foglalkozik vele.

A lap szerint szülei többször meglátogatták az elmúlt hetekben, s a találkozások mindannyiszor családiasra sikeredtek, a gyerek is nagyon örült a szüleinek. Utóbbiak fogadkoztak, hogy nem hagyják többet elkóborolni.

Nincs olyan intézmény, amely erőszakkal ott tudná tartani a gyereket, jószántából pedig nem fog megmaradni sehol – vélekedett Pap József gyergyószentmiklósi polgármester. Diaconita Vasile rendőrfelügyelő-helyettes a lapnak elmondta: a gyereket sem őrizni, sem figyelni nem fogják, hiszen ennek nincs semmiféle törvényes alapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik