Belföld

Orbánnak 40 százalék kevés

Csak elsöprő népszavazási eredmény hozhat elsöprő következményeket - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön az InfoRádió esti műsorában. Azt mondta, egy negyven százalékos, vagyis sima népszavazási eredmény kevés.

“Jelentős politikai változás eléréséhez, egy jelentős kormánypolitika-változáshoz egy 40 százalékos, tehát egy sima eredményes és érvényes népszavazás kevés, csak az elsöprő eredmény hozhat elsöprő következményeket” – mondta Orbán. A Fidesz elnöke úgy vélte, az érvényes és eredményes népszavazás szép cél és komoly siker, de mások a következmények, ha 40 százalékos, vagy ha 60 százalékos a részvétel.

Amikor direkben megkérdezték, hogy akkor 60 százalék már siker-e így felelt: számokat nem mondana, elsöprő eredménynek azt tartja, amikor nem vitatható, hogy a magyar társadalom többségének egyértelmű, világos akarata mutatkozik meg.

Arra is rákérdeztek, igaz-e az a sajtóban megjelent hír, miszerint elszaporodtak nála bankok, cégcsoportok, gazdasági vezetőknek a látogatásai, kapcsolatokat, szakértelmet ajánlanak fel, cserébe külső pozíciókra, megbízásokra, pályázatokban való majdani részvételre tartanának igényt. Abban nincs kivetnivaló, felelte, hogy Magyarország gazdasága szempontjából jelentős szereplők, pénzügyi vezetők, külföldi befektetők, esetenként nagykövetek rendszeres kapcsolatot tartanak a Fidesszel, és személyesen vele is. “Készülni kell a jövőre, mindenki készül, én is, ők is”

Hangsúlyozta azonban: nincsenek pozíciók, amiket a Fidesz elnöke, vagy vezetése szétoszthatna, és nincs is ilyen szándékuk, mert a versenyben hisznek.

Az ellenzéki pártvezető szerint nincs helye profitérdekelt biztosítóknak az egészségügyi alapellátásban. “Jobb, ha ezt a befektetők most értik meg, mintha később szívnák a fogukat”. Ezzel ismét utalt arra, hogy egy esetleges kormányváltáskor a Fidesz visszacsinálná a reformot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik