Belföld

Lamperth és Hiller is mehet

A miniszterelnök nem csupán egy személycserét hajtott végre azzal, hogy Takács Albertet Draskovics Tibor váltja. Teljesen átalakította közvetlen környezetét is. A népszavazás után távozhat Lamperth Mónika és Hiller István is – értesült az Index. A portál szerint Gyurcsány Ferenc a parlament jövő hétfői ülésén hirdeti meg az új hangsúlyok politikáját, amihez új emberek dukálnak majd.

A Takács-Draskovics váltással vélhetően nem ért véget a struktúra átszabása. Parlamenti pletykák szerint a fideszes népszavazás után egy gigászi, március végi pártértekezlet után tovább formálják az új rendszert. Parlamenti pletykák szerint Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, illetve az oktatási tárcát vezető Hiller István széke inog – írta az Index.

Draskovics feladatait immár Kiss Péter felügyeli majd, többek között ő felel a társadalmi kapcsolatokért is. Többen a miniszterelnök pozíciójának javulásaként értékelik, hogy a jövőben közvetlenül Gyurcsány alá tartozik a kormánykabinet titkársága, amit eddig Gilyán György államtitkár, Kiss Péter általános helyettese vezetett. A hivatalos miniszterelnöki kabinet és e szervezet közös irányítása lehetővé teszi, hogy a miniszterelnökhöz kerüljön a politikai stratégiaalkotás.

A szociális tárca élére két esélyest is emlegetnek. Az egyik Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke, a másik Csizmár Gábor, a tárca államtitkára, illetve Kiss Péter volt államtitkára. Mindketten a párt Kiss Péter vonalához sorolhatóak.

A jövőben Budai Bernadett a hétfői, keddi, csütörtöki, pénteki kormányszóvivői tájékoztatókon fog feltűnni, míg Daróczi Dávid a jövőben nem aprózza el magát, a kormány meghatározó intézkedéseit interpretálja, s a háttérben “okosítja” a sajtót – tudta meg az Index.

A kormányszóvivők teljesítményéért formálisan Baráth Péter felel, alá tartozik majd a marketing, a PR, a politikai kommunikáció, illetve a sajtó (utóbbit eddig Daróczi vezette). A régiek mellett azonban új elemek is kerülnek a rendszerbe, lesz kapcsolattartás és tárcakoordináció. Az előbbit ifjabb Páva Zoltán intézi, ő lesz az összekötő a miniszterelnöki kabinet, illetve a frakció és a párt között – olvasható a portálon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik