Belföld

Göncz Kinga helyett Kuncze búcsúztatja Tom Lantost

Gyurcsány Ferenc felkérésére Somogyi Ferenc nagykövet, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, valamint a kormányfő felesége, Dobrev Klára vesz részt Magyarország képviseletében Tom Lantos csütörtöki temetésén - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Azért nem Göncz Kinga külügyminiszter utazik a temetésre, mert nemrégiben műtéten esett át – értesült a hírügynökség. Kuncze Gábor azért lesz jelen a gyászszertartáson, mert baráti szálak fűzték a február 11-én elhunyt magyar származású amerikai kongresszusi képviselőhöz.

A politikus január elején jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke – aki február 1-jén töltötte be 80. életévét – akkor még úgy nyilatkozott, mandátumának hátralevő idejében folytatja munkáját.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – Tom Lantos családjának kérésére – azért nem utazott el Washingtonba, mert a demokrata párti politikus nem volt olyan egészségi állapotban, hogy átvegye a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik