Belföld

Együtt sztrájkolnának az osztrákok és a magyarok

Együttműködést kötött több magyar és osztrák vasutas szakszervezet.

A Budapest egyik legdrágább luxusszállójában aláírt megállapodás a dolgozók érdekeinek közös képviseletét alapozza meg, de ezen túlmenően több konkrét követeléssel is fellép.

Az Irányvonal névre hallgató dokumentum szerint a VDSZSZ, a VSZ, az osztrák közlekedési szakszervezet (vida), az ÖBB, a MÁV-Cargo és a GySEV üzemi tanácsai ezentúl együtt követelik, hogy a MÁV-Cargo dolgozói több szociális juttatást kapjanak. A szerkesztőségünk birtokába került dokumentum gyógyszertári és üdülési bónokat és tömegközlekedési kedvezményeket említ név szerint.

Ezen túl azt is szeretnék, hogy garantálják a dolgozók ötéves foglalkoztatását. A megállapodás nem tiltja a dolgozók külföldi munkavállalását, azonban annak érdekében, hogy ez a cégeknek ne kerüljön kevesebbe, mint a hazai dolgozó megbízása, napidíj fizetését szorgalmazzák. (Ez elsősorban a magyarok érdekét szolgálja.)

Az érdekvédők követelik azt is, hogy a „vontatási dolgozókat”, vagyis a mozdonyvezetőket ne versenyeztessék egymással, hanem a „teljesítménykiegyenlítés kölcsönösségi elve alapján” foglalkoztassák – ez vélhetően inkább az osztrákok érdekében került a dokumentumba.

A cégen belüli versenyt más módon is szeretnék csökkenteni a dolgozók. (A multinacionális vállalatoknál bevett szokás, hogy a különböző országokban lévő telephelyeket egymással versenyeztetik, és így a drágábban dolgozó üzemek néhány éven belül munka nélkül maradnak.) Megállapodásukban azt követelik, hogy a műhelyeket ne versenyeztessék egymással – ez ugyanis már rövid távon is sértené az osztrák dolgozók érdekét.

A vállalati kultúra egységesítése érdekében kétnyelvű céges újságot és nyelvtanfolyamot követelnek.

A magyar dolgozók érdekét szolgálja a bérfelzárkóztatási program – lapunk információi szerint az osztrák és a magyar bérek között bő 25 százalékos különbség van, míg az érdekvédők hivatalosan 40-60 százalékos különbséget mondanak.

A megállapodás kiköti, hogy a munkajogi harc esetén (tehát a sztrájk során is) a konszernen belüli társvállalatok nem dolgoznak a sztrájkolók helyett. Wilhelm Haberzettl, a vida szakszervezet képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta: nem céljuk a közös sztrájk, ők inkább a párbeszéd hívei.

Ajánlott videó