Belföld

Biológiai eszközökkel segítené a gyerekvállalást az MDF

Az MDF biológiai eszközökkel is segítené a gyermekvállalást, emellett támogatná a gyermekgondozás alatt otthon töltött éveket, és netmama programot indítana.

A népességcsökkenés megakadályozására kidolgozott családbarát programcsomag alapján a párt megerősítené a gyermekgondozási és a védőnői hálózatot, valamint hatékonyabbá tenné a lombikbébiprogramot.

Létre kell hozni a családi háztartásvezető munkakört, és a vállalatokat érdekeltté kell tenni a részmunkaidős foglalkoztatási rendszer kialakításában, illetve meg kell teremteni a távmunka lehetőségét is – nyilatkozta Pusztai Erzsébet, a párt népjóléti kabinetjének vezetője szerdán.

A párt több bölcsödét és óvodát létesítene, bővítené a családsegítő központok hálózatát. Az önkormányzati fejlesztések, a közlekedés, vendéglátás és turisztikai lehetőségek kialakításakor is figyelembe vennék a családok érdekeit.

Pusztai Erzsébet szerint számos európai példa igazolja, hogy az átgondolt kormányzati politika nagyban befolyásolhatja és akár meg is állíthatja a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal január végi adatai szerint tavaly január és november között a természetes fogyás nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, azaz 2007-ben kevesebb gyermek született, és több lakos halt meg. A házasságkötések száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy 9 százalékkal volt alacsonyabb. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 millió 51 ezer fő volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik