Belföld

Takács Albertet kirúgta Gyurcsány

Bekövetkezett az idei év első minisztercseréje, Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztert menesztette a kormányfő. Az új tárcavezető Draskovics Tibor lesz. A szocialisták szerint Takács nem volt sikeres az operatív irányításban.

A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter, Draskovics Tibor vezeti
hétfőtől az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot – jelentette be a
kormányszóvivő. Draskovics Tibor tárca nélküli miniszteri posztja megszűnik, ezzel párhuzamosan átalakítják a Miniszterelnöki Hivatal munkarendjét.

Daróczi
Dávid kormányszóvivő elmondása szerint a személycserére azért van
szükség, mert lezárult a Gyurcsány-kormány második ciklusának első
fele. Daróczi elmondása szerint az egészségügyi reform megszavazásával
lezárult egy szakasz, és a következő más szerkezetet igényel.

Most nem nevetnek (Fotó: MTI)

Most nem nevetnek (Fotó: MTI)

A
csere Daróczi szavai szerint nem kormányváltás, hanem
kormányszervezet-váltás. Az új rendszerben a „politikacsinálás
közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik majd”, míg az igazgatási és a
társadalmi kapcsolatokért a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter
lesz majd felelős.

A kormányszóvivő szerint ebben a felállásban
olyan emberre volt szükség, aki össze tudja fogni ezeket a különböző
tevékenységeket. Daróczi elmondása szerint Gyurcsány Ferenc a
továbbiakban nem számít Takács Albert munkájára.

A tudomány világa

A minisztercsere lehetséges okairól Avarkeszi Dezső, az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának szocialista elnöke a FigyelőNetnek elmondta, Takács – jogászként – inkább a tudomány világában van otthon, de az operatív irányításban kevésbé sikeres.

A bizottsági elnök ugyanakkor kizárta, hogy Takácsnak azért kell mennie, mert az utóbbi időben elszaporodtak a kormánypárti képviselők elleni atrocitások.

Takács Albert munkájával már huzamosabb ideje elégedetlen volt a miniszterelnök, aki nem tartotta elég hatékonynak a törvényalkotási munkát. A személycseréről a kormányfő tájékoztatta az MSZP vezetését is.

A kormányfő a Miniszterelnöki Hivatal szerkezetén és a feladatok eddigi elosztásán is változtat, hiszen az itt folyó munkában Draskovics Tibornak kulcsszerepe volt.

A szocialisták jolly jokere

Draskovics Tibor a második Gyurcsány-kormányban előbb kormánybiztosként az Államreform-bizottság alelnöke volt, majd tavaly júliustól a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki a kormányfő.

Korábban Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfőnöke, majd abban a kormányban pénzügyminiszter is volt. Amíg nem volt a kabinet tagja, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnöke volt.

Marad a katedra

Takács Albertet Gyurcsány Ferenc nyolchónapnyi miniszterség után mentette fel tisztségéből. Az 53 éves jogász 2001 és 2007 között betöltötte az – azóta már megszűnt – állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese posztot.

Ombudsmanként több alkalommal fellépett a rendőri túlkapások ellen. Gyurcsány Ferenc 2007 júniusában nevezte ki rendészeti miniszterré.

Takács Albert nem adta fel a katedrát, tanszékvezető egyetemi docens a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Alkotmányjogi Tanszékén, ezen kívül az ELTE ÁJK Alkotmányjog Tanszék és az ELTE BTK Politikaelméleti Tanszék meghívott előadója.

1990-től tanszékvezető főiskolai tanár a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Karának Államigazgatási Tanszékén is. Oktatási területe a közigazgatási jog, az alkotmányjog és összehasonlító alkotmányjog és az Európa-jog.

Nem takács az első

Idén nem Takács Albert az egyetlen, aki nélkül kabinetülés kezdődik. Az év elején távozott Gál J. Zoltán, aki korábban a miniszterelnök kabinetfőnöke volt – ő kisfia születése miatt vált meg posztjától. Szetey Gábor személyügyi államtitkárnak viszont – sajtóértesülések szerint – korábbi munkaadója kínált állást Madridban, az eddigieknél magasabb fizetésért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik