Belföld

Mikola szerint tömeges emberkísérlet zajlik

A Fidesz a továbbiakban fékezni akarja a hétfőn elfogadott egészségbiztosítási törvény romboló hatásait – közölte Navracsics Tibor és Mikola István.

„Megpróbáljuk a következő időszakban a jobb érzésű képviselőket megnyerni annak, hogy kárenyhítésként a törvény végrehajtását mind az ütemében, mind a hatásaiban fékezni tudjuk, a további rombolást meg tudjuk akadályozni” – mondta Mikola István, aki olyan „tömeges emberkísérletként” jellemezte a törvényt, amelyet a kormánynak nehéz lesz végigvinni.

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa kérdésre válaszolva közölte: a Fidesznek most az a feladata, hogy a további szabályozásoknál, a végrehajtási rendeletek megalkotásakor „minden paragrafusnál” ott legyen. Remélik például, hogy kárenyhítésként a fejkvótarendszer kialakításakor figyelembe veszik a régiónként eltérő népegészségügyi szempontokat.

Álságos és árulkodó

Mikola István álságosnak és árulkodónak nevezte, hogy a törvény preambulumába belekerült, megmarad a szolidaritás és a nemzeti kockázatközösség. Kifejtette: a törvény nem erről, hanem az egészségbiztosítás piaci átalakításáról szól, amely a jövőben elvezethet a több-biztosítós piaci, versengő rendszerhez.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere kérdésre válaszolva a törvény egyik legsúlyosabb hiányosságai között említette, hogy nem határozták meg, mi tartozik a járulékfizetés fejében kötelezően nyújtandó egészségügyi szolgáltatások közé, és ezt nem határolták el a fizetőképes keresletre épülő biztosítási rendszertől.

Rosszul járnak

Hozzátette: ahol profitérdekeltség van, ott a szegények, a nyugdíjasok és a nagy ráfordítást igénylő betegségben szenvedők rosszul járnak.

A fideszes képviselő megjegyezte: bár a törvény néhány napon belül nagy valószínűséggel hatályossá válik, örülnének, ha “homokszem kerülne a fogaskerekek közé”. “Csodák mindig történhetnek” – fogalmazott arra a kérdésre, valóban számítanak-e arra, hogy a köztársasági elnök esetleg öt napon belül mégsem hirdeti ki a törvényt.

Szánalom

Navracsics Tibor frakcióvezető a hétfőn leszavazott törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésről azt mondta, az indokul felhozott kormánypárti érvek szánalmasak és nevetségesek voltak, az viszont kiviláglott belőlük, hogy a kormánytöbbség pontosan tudja, elfogyott mögüle a bizalom, és egy referendumon elbukna a törvény.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy lesz népszavazás erről a témáról, hiszen az Albert-házaspárnak az üzleti biztosítókkal szembeni népszavazási kezdeményezéséhez összegyűjtötték a szükséges aláírásokat.

Erkölcsi támogatás

Navracsics Tibor elmondta: a Fidesz továbbra is inkább erkölcsi támogatást nyújt az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezéséhez. Hozzáfűzte: egyetértenek azzal, hogy nem szabad az üzleti folyamatot tovább engedni az egészségügyben, és azt szeretnék, ha az egészségbiztosítási törvényt hatályon kívül helyeznék.

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a szocialisták pontosan a törvény preambulumára hivatkozva fogják támogatni a kezdeményezést, Navracsics Tibor azt mondta, jó dolog lenne, ha a szocialisták támogatnák a népszavazást, mert akkor nagyobb a valószínűsége, hogy érvényes és eredményes lesz a referendum és könnyebb lesz hatályon kívül helyezni a törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik