Belföld

Még foglalkozhat az OVB a kormánykampánnyal

Nem ad ki állásfoglalást az OVB a Fidesz kormánykampányt sérelmező beadványára, a testület kedd esti ülésén ugyanakkor többen úgy vélték, a kérelem kifogásként elbírálható lenne. Nem kizárt, hogy az említett kiadvány ügyét kifogásként újra az OVB elé terjesztik. A Fidesz szerint a testület döntése "borítékolható volt", és továbbra is azt sérelmezi, hogy a kormány aktív szerepet vállal a kampányban.

Az OVB hét tagja közül csak
ketten tartották szükségesnek egy állásfoglalás kiadását. A kérdést, amelyről
több órás, politikai szempontoktól sem mentes szakmai vitát folytattak, már
másodszor vették napirendre.

A Fidesz beadványában arról kért állásfoglalást, hogy a kormányra is vonatkozik-e az 1997-es alkotmánybírósági határozat, amelynek értelmében az alkotmányos szerveknek tartózkodniuk kell a kampányba való beavatkozástól.

A párt azt sérelmezte, hogy a kormány közpénzből milliárdokat költ saját álláspontja népszerűsítésére a háromkérdéses népszavazásról az ingyenesen terjesztett, Új Magyarország című színes kiadvánnyal.

Répássy Róbert a Fidesz képviseletében az ülést követően újságírók előtt azt mondta, nem okozott meglepetést az OVB döntése. “Ha ezen az OVB-n múlna, akkor március 9-én nem is lenne népszavazás” – fogalmazott, utalva arra, hogy a testület korábban nem hagyta jóvá a kérdéseiket. Véleménye szerint az ülésen “senki nem vonta kétségbe, hogy a kormány egyoldalú propagandát folytat hárommilliárd forintért, és a népszavazási kérdésekben befolyásolni kívánja a választókat”.

Az MTI kérdésére nem zárta ki, hogy az említett kiadvány ügyét kifogásként újra az OVB elé terjesztik, bár, mint mondta, bárkinek lehetősége van arra, hogy “szaván fogja Halmai Gábort”. Halmai Gábor az ülésen úgy vélte, jogos kérdés lehet az, hogy a kormány feladatkörébe tartozik-e az említett brossúra kiadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik