Belföld

Tb-törvény – percről percre

Könnygázzal oszlatnak a Kossuth téren. Elfogadta a koalíciós többség a társadalombiztosításról szóló törvényt; a pártfegyelemmel csak Karsai József és Farkas Imre szocialista képviselő ment szembe. Nem lesz törvénymegerősítő népszavazás. Percről percre.

21.55

Véget ért a tüntetés, már senki sincs a Kossuth téren és az Alkotmány utcában. Az azonnali kérdések és válaszok órájával a parlament hétfői munkája is befejeződött.

21.12

Két embert állítottak elő a hétfő esti demonstráción a rendőrök – tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Egy kordont rángató fiatalt a Kossuth téren rendzavarás miatt állítottak elő, míg egy másik embert – aki a Báthory utcában közlekedési járőröket dobált meg – hivatalos személy elleni erőszak miatt – mondta Tafferner Éva.

21.01

Újabb csoport rendőr érkezett az Alkotmány utcába, így körülbelül kétszer annyian vannak, mint a tüntetők. Megkezdték igazoltatni a demonstrálókat. Tudósítónk szerint a hangulat békés, nincs bekiabálás sem.

20.59

Tudósítónk szerint mintegy 50 tüntető néz farkasszemet a rohamsisakba öltözött rendőrökkel az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán.

20.08

A rendőrség visszavonult az Alkotmány utcába, a Kossuth téren sincs senki. A tér még mindig le van zárva, de a Bacsy-Zsilinszky úton ismét jár a forgalom.

19.57

A rendőrök kiszorították a tüntetőket az Alkotmány utcából, akik a környező utcákba (Nagymező, Podmaniczky) rohantak be. Úgy tűnik, az oszlatás sikeres volt. A demonstrálók száma erősen megfogyatkozott.

19.51

A tüntetők ismét felborították a kordont és kisebb köveket dobálnak a rendőrök felé. A Bajcsy-Zsilinszky út bedugult.

19.47

Három magánszemély jelentett be demonstrációt hétfőre a budapesti Vértanúk terére, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet pedig az Alkotmány utca Néprajzi Múzeum előtti járdaszakaszára – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője az MTI-vel. Tafferner Éva elmondta, a délutáni órákban folyamatosan érkeztek a demonstráció résztvevői a helyszínre, rendbontás nem történt. Ugyanakkor hozzáfűzte, röviddel 18 óra után az Alkotmány utcánál bejelentett demonstráció résztvevői elhagyták a helyszínt, majd a Kossuth tér parkolójánál felállított kordonrács mellett gyülekeztek. Néhány résztvevő rángatni kezdte a rácsokat, ezért a biztosítás parancsnoka a helyszínen levő rendőri erőket átcsoportosította, megerősítve a kordonok védelmét.

Gázsprayt is bevetettek a tüntetők ellen - KÉPGALÉRA (Gáti András)

Gázsprayt is bevetettek a tüntetők ellen – KÉPGALÉRA (Gáti András)


19.40

Tudósítónknak egy tüntető azt mondta, az oszlatás jogellenes, mert este tízig volt területfoglalási engedélyük. Egy társa úgy fogalmazott, “nem lesz ebből semmi, mert túl kevesen vagyunk”. Véleménye szerint ha több tüntető lenne, már megrohamozták volna a Parlamentet.

19.36

A rendőrök sorfallal szorítják a Bajcsy-Zsilinszky út felé a demonstrálókat. A tüngtetőket a rendőrök szétaprózzák.

19.33

A könnygáz hatására páran hazamentek, tudósítónk becslése szerint ötszázan lehetnek. A rendőrök visszaépítették a kordont.

19.31

A rendőrség bevetette az új gázsprayt, tudósítónk szerint hatása fullasztóbb, mint az eddigiek voltak. A rendőrség az Alkotmány utca felé tolja a tüntetőket.

19.27

Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetők lebontották a kordont a Vértanúk terénél, és a rendőrség megpróbálták körbezárni a demonstrálókat. Erre ők visszafutottak a parlament elé.

19.23

A demonstrálók többsége a déli kapuhoz ment, a metróbejárathoz. Megpróbálták felbontani a kordont, ám a rendőrök nagy erőkkel védik. Tudósítónk szerint a demonstrálók “kemény magja” kapucniban, arckendőben rohant neki a kerítésnek.

19.17

Helyszíni tudósítónk szerint kordonokkal lezárták a Parlament bejáratának északi és déli oldalát is, autóval nem lehet behajtani a térre. A tüntetők kiabálnak és néha megrázzák a kordont.

—-Népszavazás nem lesz—-

19.00

167 igen, 203 nem szavazattal elutasították a javaslatot. Így nem bocsátják
törvényt megerősítő népszavazásra a Fidesz által kezdeményezett kérdést.

18.58

Szili Katalin Navracsics Tibor záróbeszédével lezárta az általános vitát, a képviselők szavaznak a javaslatról.

18.45

Helyszíni tudósítónk szerint körülbelül tízpercenként a tüntetők nekirontanak a kordonnak, a rendőrök készenlétben vannak, ám egyelőre nyugodt a légkör.

18.44

A képviselők továbbra is vitáznak a törvényt megerősítő népszavazásról. A felszólalások azonban leginkább az eddigi álláspontokat ismétlik.

18.37

A Kossuth térre megérkezett Budaházy György is, ám lapunk munkatársának kérésére azt mondta, nem ad interjút, mert – mint fogalmazott – ő már kis ember.

18.27

A tévészékház mögött jelentős rendőri erő várakozik, teljes menetfelszerelésben tudósítónk szerint.

18.20

Körülbelül 15 ember nekimentek a kordonnak, de a rendőrök visszaverték őket a Kossuth téren. Tudósítónk szerint a tömeg még mindig rázza a kordont és azt kiáltják: “gyilkosok”. 30 rohamsisakos rendőr áll velük szemben.

18.10

Herényi Károly szerint Gusztos Péter felszólalásában túl fellengzős volt, véleménye szerint attól, hogy a kormány álláspontja győzött, nem kéne az ellenfelet lealázni.

18.08

“Mérettessék meg ez a törvény népszavazáson!” – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Felszólalásában az ellenzéki politikus hangoztatta: a referendumról szóló kezdeményezésük mögött széles társadalmi támogatás áll. Navracsics Tibor szerint az egészségbiztosítási törvény alapjaiban befolyásolja a magyar állampolgárok életkörülményeit. A Fidesz politikusa ezzel összefüggésben azt mondta: mivel az Országgyűlésben nem tudtak megállapodni a törvényről, vissza kellene adni a népnek az erről szóló döntés jogát.

A Fidesz-KDNP megerősítő népszavazási kezdeményezéséről szólva Navracsics Tibor elmondta, hogy előbb-utóbb lesz referendum, mert az Albert házaspár kezdeményezéséhez sajtóhírek szerint 400 ezer aláírás gyűlt össze. Ez tehát célba fog érni – tette hozzá az ellenzéki párt politikusa az MTI tudósítása szerint.

18.04

Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint egy idős néni egy táblán Ardnold Schwarzenegger poszterét emelte a magasban. Véleménye szerint ő Amerika egyetlen államférfija, a kaliforniai kormányzó ugyanis államában megszüntette a több-biztosítós modellt.

18.02

Már csaknem ezer tüntető van a Kossuth téren. Az MTI tudósítása szerint a Kossuth téren valamennyi televízió műholdas közvetítő autója megjelent, a Parlament épületének közelében a kordonokon belül rendőrök párosával járőröznek, míg a téren a tüntetők között egyenruhás rendőrök járőröznek. A demonstrálók rádión keresztül követték az Országgyűlés munkáját. Heves pfújolással és kiabálással reagáltak arra, hogy a parlament elfogadta a törvényt. A kezdeti ötszázról kora estére csaknem ezer főre növekedett a tömeg, a 2-es villamosok csak a Garibaldi utcáig közlekednek, miként a trolibuszok is rövidebb útvonalon. A rendőrség lezárta a forgalom elől a Kossuth tér egy részét.

18.01

A Fidesz szerint a népszavazás megállíthatatlan, a kormány ennek elgáncsolásával pusztán annyit tud elérni, hogy az emberek később szavazhatják le.

Ismét megszavaztatták a törvényt - képgaléria!

Ismét megszavaztatták a törvényt – képgaléria!


17.52

Ujhelyi István államtitkár válaszában csak annyit mondott: a kormány a javaslatot nem támogatja.

17.50

A Kossuth téren Gonda László beszél. Mint elmondta, a rendőrség arra kérte őket, az Alkotmány utcában demonstráljanak, ám Gonda ott – mint fogalmazott – nem érzi jól magát. A szónok egyébként a kommunizmus áldozatainak napjára újabb tüntetést szervezett. Gonda hangsúlyozta: a Kossuth térre várják Budaházy Györgyöt.

17.48

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszédével elkezdődött a törvényt megerősítő népszavazással kapcsolatos vita. A politikus a kormánypárti bekiabálásokra reagálva elmondta: “előbb vagy utóbb lesz népszavazás”.

—-Megszavazták—-

17.44

Varjú László, az MSZP frakcióvezető-helyettese a FigyelőNetnek elmondta: az ilyen kihágásokért, mint amilyen Karsai József kiszavazása volt, 50 ezer forintos bírságot szoktak kiszabni, ám ez a mostani eset súlyosabb. Varjú hangsúlyozta: a február 18-i frakcióülésen fogják tárgyalni az ügyet, az etikai bizottság javaslatára a frakció fog határozni Karsai ügyében. A politikus azt sem zárta ki, hogy a renitens képviselőt összes pártban viselt tisztségéről visszahívják.

17.43

A törvényjavaslatról a képviselők a Fidesz kezdeményezésére név szerint nyilvánítottak véleményt. Az SZDSZ és az MSZP-frakció – egy kivétellel – igennel, a Fidesz, a KDNP és az MDF, valamint Gyenesei István független képviselő nemmel szavazott. Az MSZP-frakció tagjai közül Karsai József nemet mondott a javaslatra, míg – a hosszú idő óta beteg Horn Gyulán és Toller Lászlón kívül – Farkas Imre, Filló Pál és Gál Zoltán nem vett részt a szavazáson; közülük Filló Pál külföldön tartózkodik, Gál Zoltán pedig fekvőbeteg, de mint az MTI-nek elmondta, “nagy igennel” szavazott volna. Szintén nem volt jelen az MDF-es Almássy Kornél, aki ugyancsak külföldön tartózkodik, és Csapody Miklós, valamint a fideszes Braun Márton.


17.42

203 igen, 173 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül a parlament hivatalosan is megszavazta a társadalombiztosítási törvényt – jelentette be a szünet után Szili Katalin. Az eredményt nem fogadta taps.

17.40

A szünetről visszaérve Szili katalin bejelentette: elhunyt Tom lantos. A parlament egy perces néma felállással tisztelgett az amerikai politikus emléke előtt.

17.30

Szili Katalin összehívta a házbizottságot, hogy tájékoztassa őket Tom Lantos haláláról.

17.19

A Kossuth téren a szónok közben azt mondta, még idén kormányt fognak buktatni. Mint fogalmazott: a “kommunista nem vész el, csak átalakul”.

17.15

Karsai József, elsőként a FigyelőNetnek nyilatkozva elmondta: a törvénnyel a szocialista értékek utolsó bástyája is ledőlt.

7.14

A szavazat összeszámlálásáig negyed órás szünetet rendeltek el a parlamentben.

17.11

A Kossuth téren a tüntetők előtt egy szónok az árpádsávos lobogó történetéről beszél.

17.10

Szili Katalin, mint házelnök, nem szavazhat.

17.06

Orbán Viktor nemmel szavazott.

17.04

A tömeg egyik része megállt a Parlamenttel szemközti árkádok alatt. Erre a demonstrálók másik része azt kiáltotta: “Gyertek át, ne féljetek, nem vagytok birkák!”

17.00

Karsai József szocialista honatya, aki felmentését kérte korábban a szavazás alól, ám erre frakciója nem adta meg az engedélyt, nemmel szavazott!

16.58

Megérkeztek a demonstrálók, így jelenleg körülbelül 300 ember áll a Kossuth téren a kordon mellett tudósítónk szerint, ám nehéz megállapítani, közülük hányan a sajtó munkatársai.

16.57

Gyurcsány igennel szavazott.

16.55

Farkas Imre MSZP-s képviselő (egyike azoknak, akik felmentésüket kérték a szavazás alól) nem jelent meg a név szerinti voksoláson.

16.55

A vonulók közelednek a parlamenthez és folyamatosan kormányellenes jelszavakat skandálnak.

Tüntetők gyülekeznek a Parlament előtt (Fotó: MTI)

Tüntetők gyülekeznek a Parlament előtt (Fotó: MTI)


16.51

Megkezdődött a tb-törvényről a név szerinti szavazás. A képviselők abc sorrendben mondják ki hangosan voksukat.

16.49

A képvselők gombnyomással szavaznak a tb-törvényhez benyújtott módosító indítványokról. A kormánypárti módosításokat elfogadták, az MDF javaslatait nem. A Fidesz képviselői nem nyomtak gombot.

16.42

A tüntetők közben tovább vonulnak a Vértanúk tere felé. Egy transzparensre azt írták: “Vérszívók parlamentje”, többen pedig azt kiabálják, hogy “Le a népirtó kormánnyal”.

16.39

Horváth Ágnes záróbeszédében elismételte expozéja és válaszai legfőbb gondolatait.

16.37

A tüntetők elérték a Deák teret. A Bajcsy-Zsilinszky útnál egy újabb, 30 fős, jobbára árpádsávos lobogóval felszerelkezett fiatalokból álló csapat csatlakozott a vonulókhoz. Az újonnan érkezettek “Vesszen a kormány” kiabálással üdvözölték társaikat tudósítónk szerint.

16.28

Lendvai Ildikó felszólalásában megköszönte a Fidesz kezdeményezését a törvény név szerinti szavazásáról. Az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta: ők vállalják ezt a törvényt, “mert végre olyan szereplők kerülnek az egészségügybe, akik érdekeltek a betegek és a biztosítottak elégedettségében”. Hozzátette: szeretné az ellenzék soraiból is hallani azok nevét, akik megszavazzák a javaslatot.

16.24

A Kossuth tér felé tartó vonulók közül körülbelül 25-en a sajtó munkatársai tudósítónk szerint.

16.18

Békés menetben a tüntetők elérték az Astoriát.

16.08

Körülbelül 60 tüntető indult el a Blaha Lujza térről a Deák Ferenc tér felé. A tüntetést a Balogh Gyula vezette Magyar Nemzetért Mozgalom (MNM) szervezi, több tag MNM-es mellényt hord.

15.59

A Blaha Lujza téren már 40 tüntető gyűlt össze, jobbára idősebbek, akik már több tüntetésen is felbukkantak tudósítónk szerint. A demonstráció szervezője – aki egy “Nemzetvesztő parlament, hazug kormány” feliratú táblát tart és mellénye hátulján a Ford és a Shell cégek emblémáit hordja – jelenleg a rendőrökkel tárgyal. Közben fiatalabbak is érkeznek, árpádsávos lobogókkal.

15.55

Helyszíni tudósítónk szerint körülbelül 20 ember gyülekezik jelenleg a Blaha Lujza téren, páran fényvisszaverő mellényben vannak, ketten táblát tartanak.

—-Egymás szavait ismétlik a vitán—-

15.43

Pesti Imre is megismételte több KDNP-s és fideszes felszólaló gondolatát: tragikomikus, hogy a betegek világnapján fogadják el ezt a törvényt.

15.32

Gúr Nándor MSZP-s képviselő szerint az emberekért lesz verseny, ők választhatnak pénztárakat, és nem a pénztárak embereket.

15.31

Horváth Zsolt fideszes képviselő szerint a tőke olyan, mint a farkas: nem jó, vagy nem rossz, csak át kell gondolni, be lehet-e engedni a nyájba, hogy esetleg felfalja őket.

15.18

Gyenesei István, a parlament egyetlen független képviselője szerint az a legfőbb baj, hogy az emberek nem tudják, az egészségükért vagy a pénzükért folyik-e jelenleg a csata. Hozzátette: a decemberi szavazáson tartózkodott, mert nem akart beszállni a politikai kötélhúzásba. Nem érzi azonban a garanciális elemek beépülését, ezért nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot. Úgy gondolja ugyanis, így nem képviselné választóit.

15.17

Csákabonyi Balázs szocialista honatya a nyugdíjkorrekcióról szólva elmondta, a kiegészítés százalékát az határozza meg, hogy ki mikor ment nyugdíjba. Aszódi Pálhoz szólva elmondta, ezt a programot ő is megszavazta az idősügyi tanácsban.

15.15

Veres János pénzügyminiszter szerint a nyugdíjak korrekciójára megvan a forrás, nyugdíjkötelezettség nem marad kifizetetlenül. Veres szerint a Fidesz megjegyzései félrevezetőek voltak. Bárhogy is módosul a nyugdíjak finanszírozása, ez nem érinti a kifizetéseket, erre megvan a forrás a magyar költségvetésben. Véleménye szerint az sem igaz, hogy forrás került volna kivonásra az egészségügyből, sőt 25 milliárd pluszt kaptak.

15.13

Aszódi Pál fideszes képviselő ingerült felszólalásában
a nyugdíjasok felzárkóztatásokról beszélt.

15.12

Perjési Klára szerint a piac nem old meg mindent, de a piac létezik, ezért kezelni kell.

15.07

Pesti Imre fideszes honatya válaszában kiemelte: szerencsétlen dolog a liberális gazdasági elveket ráhúzni az egészségügyre. Egy tanulmányra hivatkozva azt mondta, a profitorientált rendszerek nem hatékonyabbak.

Négy órán át vitáznak a döntés előtt (Fotó: MTI)

Négy órán át vitáznak a döntés előtt (Fotó: MTI)


15.05

Vojnik Mária ismét felszólalt. A fideszes képviselőkhöz szólva elmondta: félretájékoztatnak.

15.04

Perjási Klára, az MSZP képviselője, aki 12 évig volt az OEP ellenőrző főorvosa, úgy véli, jobban működnek azok a szervezetek, ahol van pénzügyi érdekeltség. “Tudomásul kell vegyük, hogy 60 éves intézményrendszerrel nem lehet a XXI. században a lehetőségeket kihasználni” – fogalmazott. Hozzátette: nagyon szeretné, ha mindenki elolvasná a törvényt.

15.00

Pósán László fideszes képviselő szerint 2008-tól a kormány átcsoportosítja a tb-járulékot, hét százalékkal többet irányítva a nyugdíjkasszába. Ez pont 120 milliárdos forráskivonást jelent az egészségügyből, aminek a pótlását a kormány a magántőkétől várja.

14.49

Horn Gábor szerint a rendszerváltással eldőlt: az állami koordinációnál a piaci hatásosabb. A szabad demokrata képviselő szerint az egészségügyben voltak pozitív változások az elmúlt években, de azok a piac és a profit hatásának tudhatók be.

A háziorvosi rendszer működik, a gyógyszergyárak jól működnek és a patikák is, ami mind a piaci koordináció eredménye – állítja a szabad demokrata politikus.

—-Bent vitáznak, kint imádkoznak—-

14.37

Csáky András MDF-es képviselő felszólalásában kiemelte, sajnálják, hogy az elnök nem az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényjavaslatot, mert véleménye szerint több ponton is aggályos lehet. Ha Sólyom lászló elküldte volna normakontrollra, soron kívül vizsgálta volna a jogszabályt a taláros testület, így azonban erre már nincs lehetőség.

A képviselő szerint alkotmányosan aggályos ugyanis, hogy a törvénytervezet korlátozza a szabad orvosválasztás jogát.

A politikus közlte: pártja továbbra sem támogatja a jogszabályt.

14.17

Tukacs István szocialista honatya kiürült padsorok előtt igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a pénztárak válogatnak majd a biztosítottak között. Megnyugtatásul a javaslatból idézett.

A konszenzusról szólva Tukacs a Fidesz jelenlegi programjából idézett, és arra a következtetésre jutott, hogy elvileg lehetséges lenne.

14.16

Nagy Kálmán szerint az a gond, hogy egy olyan rendszer hoztak létre, aminek forrásigénye van, ám forrást nem tudnak hozzá adni.

14.13

Havas Szófia szocialista képviselő kereszténydemokrata képviselőtársa felszólalására reagált. Mint fogalmazott, sajnálatosnak tartja, hogy a honatya nem ismeri az társadalombiztosításról szóló törvényt, amely minden állampolgár számára egyenlő ellátást biztosít.

14.08

Nagy Kálmán KDNP-s képviselő egy Einstein idézettel kezdett: “egy kis rendetlenség a rendszer hatékonyságát növeli”. Véleménye szerint azonban ez már túlzás. Úgy gondolja, a sors fintora, hogy a betegek világnapján fogadják el ezt az egészségbiztosítási törvényt.

14.08

A Parlament közelében, a Vértanúk terén a demonstrálók közös imába kezdtek Hofher József és Vértesaljai László jezsuita szerzetesek vezetésével.

Közös ima a törvény ellen (Fotó: MTI)

Közös ima a törvény ellen (Fotó: MTI)


14.06

Gúr Nándor MSZP-s képviselő kétperces felszólalásában nem tartotta szerencsésnek, hogy hisztériakeltés folyik.

14.05

A szocialista képviselők lakásánál elkövetett Molotov-koktélos támadások kivizsgálását ígérte az intézkedések részletezése nélkül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök az MSZP-frakció hétfő délelőtti ülésén – tudta meg az MTI.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője még pénteken mondta el, hogy ismeretlenek négy szocialista képviselő házára dobtak Molotov-koktélt péntekre virradóra, és terrorcselekmény bűntette miatt rendeltek el nyomozást. Három településen – Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen – összesen négy szocialista politikus házánál történt bűncselekmény; személyi sérülés sehol sem történt, de anyagi kár keletkezett.

13.51

Béki Gabriella szabad demokrata képviselő a vitát visszaterelte Sólyom László átiratára. Elmondta: bizonyos elemekkel a törvény megalkotói is egyetértenek, pár ponton azonban vitatkoznak. Komoly problémának nevezte a hálapénzt, az orvoshiányt, hogy orvosaink külföldre mennek dolgozni a jobb kereset reményében.

Béki Gabriella is kitért arra, hogy bár valóban jó lenne konszenzus egy ilyen mérvű reformhoz, ám ennek nincs jelenleg realitása.

13.49

Molnár Oszkár fideszes képviselő felszólalását azzal kezdte, hogy a kormánynak nincs felhatalmazása ennek a törvények az elfogadására. Többezer polgár írt ugyanis képviselőiknek, hogy nemmel szavazzanak. “Február 11-e a magyar történelemnek olyan fekete napja, mint 1956. november 4-e volt” – fogalmazott a politikus. Szerinte ugyanis míg ’56-ban idegen hatalom szállta meg hazánkat, most is idegeneknek árusítják ki.

—-Horváth elmagyarázta Mikolának—-

13.47

Kökény Mihály ismét szót kért. Szerinte Mikola szakértői véleményeket, javaslatokat és kihirdetett törvényeket kevert össze.

13.45

Horváth Ágnes ismét kísérletet tett arra, hogy elmagyarázza Mikola Istvánnak a társadalombiztosítási törvény lényegét.

13.43

Vojnik Mária válaszolva Mikola Istvánnak kiemelte: javaslatuk a nemzeti kockázatvállaláson alapul.

13.37

Mikola István bár nem kért szót, de a házalnök megadta neki. Reagált Vojnik Mária szavaira. Mikola István büszkén elmondta: a magántőke bevonásáról az egészségügybe ők alkottak először törvényt. Ugyancsak ők kodifikálták az orvosok szabadszellemű szolgáltatóként való működését. 2002-ben azonban sok intézkedést megszüntetett az MSZP-SZDSZ-kormány. “Lássák be, hogy a magyar emberekre ezt rászabadítani nem lehet” – fogalmazott a fideszes politikus. Véleménye szerint szó nincs garanciákról.

13.30

Vojnik Mária, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa felszólalásában Sólyom László átiratára hivatkozva kiemelte: törvényjavaslatuk alkotmányos. Vojnik szerint az elnök többletgaranciákat kért, és ezeknek a kormánypártok eleget tettek, elsősorban a nemzeti kockázatközösség erősítésével. Úgy véli, az új rendszer egyenlő esélyeket jelent mindenki számára az ellátásra.

Vojnik Mária Orbán Viktor 1999-es szavaira hivatkozott. Emlékeztetett: a Fidesz is át akarta alakítani az egészségügyet, ám ők ezt be is fejezik.

13.25

Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága hétfői ülésén megszavazta az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott, a kormány által támogatott módosító javaslatokat – áll az MTI tudósításában. A testület ellenzéki tagjai nem voksoltak.

13.19

Mikola István, az egészségügyi bizottság alelnöke kisebbségi véleményt fogalmazott meg. Nem ért egyet Kökény Mihállyal abban, hogy nem láttak okot a törvény alapkoncepciójának megváltoztatására. Véleménye szerint Európa legszegregáltabb egészségügyét hozhatja létre a kormány javaslata. A fideszes politikus hangsúlyozta: nem értenek egyet ezzel, nem utólagos magyarázkodásra van szükség. Kiemelte azt is, hogy a kormány nem felvilágosít, hanem kampányol, félrevezető adatokat közöl. Mikola István szerint a több-biztosítós modell sehol a világon nem vált be, ráadásul attól tartanak, hogy kevesebb pénz fog jutni az ellátásra. A Fidesz számítása szerint ráadásul legalább négyszeresére fog emelkedni a rendzser működési költsége, ami 100 milliárdos többletkiadást jelent.

Mikola István jókat mosolyog azon, hogy nem lesz járulékemelés. “Nem kell a népet ezzel áltatni”.

13.11

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke a következő felszólaló. Hangsúlyozta: Sólyom László visszaküldése után 12 indítványt nyújtottak be a jogszabályhoz, amely a rendszer igazságossabbá tételéhez járult hozzá. Ezenkívül átalakították a törvény hatálybalépésének menetrendjét és fogalmilag is pontosítottak. Arra azonban nem találtak okot, hogy a választott modellt, az alapvető modellt megváltoztassák. Kiemelte ugyanakkor, hogy az elnök nem emelt alkotmányossági kifogást a törvénnyel szemben.

Vitatkoznak azonban azzal az elnöki kritikával, hogy nem volt parlamenti konszenzus a jogszabályról. Kökény Mihály szerint ugyanis erre jelenleg nem is volt reális esély. “Ha erre várnánk, nem tudnánk törvényt alkotni” – fogalmazott a politikus.

12.59

Horváth Ágnes szerint a jelenlegi egészségügyi rendszer nem jó, jellemző rá a pazarlás és az ésszerűtlen működés. Egy megoldás van: tulajdonost kell váltani. “A szolidaritást erősítve új szereplőkre, a társadalombiztosítási pénztárakra bízzuk az egészségügyet” – fogalmazott a miniszter. Szerinte szükséges a szolgáltatók versenye is és a pénztárak azok, amelyek ezt képesek elérni. Véleménye szerint a betegek lesznek az új rendszer nyertesei. Hangsúlyozta: fennmarad a kötelező biztosítás, senki sem maradhat ki, kötelezően el kell látni mindenkit. “Nincs senki földje a rendszerben, mindenki tartozik valahová” – emelte ki Horváth Ágnes. Hozzátette: nem jár a rendszer járulékemeléssel, mindenki a jövedelme után fizet.

A miniszter kifejtette, nem változott a törvény átdolgozása során, hogy 22, zártkörű részvénytársaságként működő pénztár lesz, amelyet az állam hoz létre és ő marad a többségi tulajdonosa is.

Horváth Ágnes elmondta: növelték a pénztárak felelősségét a Sólyom László által visszaküldött törvény átdolgozása során. Ugyancsak megváltozott az, hogy civilszervezetek is delegálhatnak küldötteket a pénztárak felügyeletébe.

A miniszter szerint a törvényjavaslat a betegek javát szolgálja. Véleménye szerint a módosításokkal a szabadságot és a szolidaritást erősítették.

12.58

Helyszíni tudósítónk szerint a Kossuth tér mellett, a Nagy Imre szobornál mintegy 300 tüntető várakozik. Fából készült kettős keresztet állítottak és árpádsávos lobogókat lengetnek. Két rendőrségi mikrobusz és egy rendőrautó biztosítja az eseményt.

12.56

A négyórás országgyűlési vita első felszólalójaként Horváth Ágnes egészségügyi miniszter lépett a pulpitusra. A miniszter asszony szolidaritásáról biztosította az MSZP-s képviselőket, akiknek házára Molotov-koktélt dobtak.

—-Napirend előtt: Gyurcsány beijedt?—-

12.51

Soltész Miklós (KDNP) napirend előtt arra emlékeztetett, hogy ma van a
Betegek Világnapja. Véleménye szerint a társadalom és az emberek is
betegek. Előbbire példaként a gyermekbűnözést említette. Az ellenzéki
képviselő a világnap kapcsán az SZDSZ-t bírálta. A párt szerinte az
erkölcsöt, az oktatást, a családok tekintélyét akarja rombolni, ezért
“a politika színpadán nem maradhat meg”.

Kincses Gyula egészségügyi államtitkár reagálásában közölte: a
betegek világnapjáról valóban meg kell emlékezni, de a többi
felvetéssel nem akar foglalkozni. Hangsúlyozta: az egészségügyi reform
egyik kulcseleme éppen az, hogy nem csupán a kórházakat, a technológiai
folyamatokat korszerűsítik, hanem a betegeket is meg kell erősíteni
személyiségi jogaikban.

12.48

Napirend előtt felszólalt az egyik szocialista képviselő a négy közül,
akinek a házára a múlt héten Molotov-koktélt dobtak. Dér Zsuzsanna azt
mondta: jól véssék az elméjükbe, akik ezeket a terrorcselekményeket
végrehajtották, hogy a tisztességes embereket nem lehet megfélemlíteni.
Az MSZP-s képviselő hozzátette: nagyon kéri azokat, akik pénzelik a
Kossuth téren tüntetőket, akik szervezik az utaztatásukat,
szponzorálják a vasutas sztrájkban résztvevőket, hogy sürgősen
parancsolják vissza a szellemet a palackba.

12.46

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerint a népszavazás a szocializmusról szól. Kiemelte: a Fidesz a múlt eszközeivel, a múlt nyelvén beszél a választókhoz a “kényelmes langymeleg múltról”, romlott árut akar újracsomagolni a kampányban, a szocializmust. A liberális képviselő szerint 2008 az SZDSZ számára arról szó, tudnak-e változtatni: újat hozni az elavult rendszerekbe, nemet mondani a szocializmus örökségeire az egészségügyben, az oktatásban, a közteherviselésben, a szociális szférában, valamint tudnak-e választ adni olyan kérdésekre, miért élünk hat évvel kevesebbet, mint más uniós országokban, mitől lassult le a gazdaság és miként lehetne újraindítani.

Kóka János szerint a Fidesz adós a válasszal arra, honnan teremtenék elő a pénzt, amely kiesik az intézményeknél, orvosoknál, ha nem lesz vizitdíj, kórházi ápolási díj és tandíj.

12.38

Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője szerint
Gyurcsány Ferenc mintha már értékelt volna évet a múlt héten “zárt
ajtók mögött, csak a szocialista frakció előtt”. Ismerős körülmények,
még ha ezúttal nem is kellett leutazni Balatonőszödre, hogy
meghallgassák a miniszterelnök értékelését. Talán a helyszín
optimizmusra ad okot, talán nem kell 4 hónapot várni arra, hogy
kiderüljön, mi is hangzott el – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc talán beszélt arról a frakciója
előtt, milyen tanulmányokat rendelt a Miniszterelnöki Hivatal két
nappal a kormányzati negyed leállítása előtt, miért mondta, hogy nincs
változás az ütemtervben, vagy milyen vallomást tett a Zuschlag-ügyben.
Navracsics Tibor hozzátette: talán arról is beszélt, hogy milyen peches
a külföldi nyilatkozatairól, vagy miért nevezte ki minden tiltakozás
ellenére Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal élére.

“Talán beszélt arról is, miért nevezik a közintézmények hátsó
ajtaját Fletó-ajtónak, mert mindenki tudja, hogy csak azon mer ki-be
közlekedni. Most, amikor itt van, a Parlamentet is kordonokkal kell
körülvenni, mert csak így érzi magát biztonságban” – közölte. Navracsics Tibor megjegyezte: a kormányfő talán az új “mézes-mázos”
kormányzati politikáról is beszélt a frakció előtt tartott
évértékelőjében, amit fókuszcsoportok előtt tesztelnek, amíg a jövő
héten a miniszterelnök be nem jelenti a részleteket.

12.22

Gyurcsány Ferenc válaszolt képviselőtársának. “Lesz országértékelő beszéd, és tudja miért nem ma? Mert az
egészségügyi végszavazás előtt, ami a 2007-es politikai napirend része,
nem lehet elmondani, mit gondol a miniszterelnök 2007-ről. Azért nem,
mert természetesen más a véleményem 2007-ről, ha az Országgyűlés az
egészségügyi reform egyik alapvető törvényét, az utolsó, a nagy
befejező törvényt megszavazza, és más, hogyha nem” – reagált a
miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: amikor a házbizottság kitűzte a
végszavazás időpontját, világossá vált, hogy ezt meg kell várni. A
miniszterelnök Dávid Ibolyához fordulva azt mondta: egyszerűbb, ha az
ember önmaga mércéjéhez tartva magát kérdez, mielőtt vádolna, így Dávid
Ibolya is megkérdezhette volna ezt a parlamentben vagy akár telefonon.

12.12

Az egészségbiztosítási törvény végszavazása miatt halasztotta el évértékelő beszédét a miniszterelnök február 11-ről február 18-ra; ezt maga Gyurcsány Ferenc mondta hétfőn napirend előtt a parlamentben, Dávid Ibolya (MDF) felszólalására reagálva.

Az MDF ugyanis úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek 2008-ban “inába szállt a bátorsága”, hiszen egy héttel elhalasztotta az évértékelőjét, így Orbán Viktor, a Fidesz elnöke után tartja parlamenti beszédét. Dávid Ibolya azt mondta, az elhalasztás azt jelentheti, hogy a miniszterelnök értékelése talán függ attól, mi hangzik el egy ellenzéki párt rendezvényén, vagy esetleg reagálni kíván az ott elhangzottakra, de arra a következtetésre is lehet jutni, hogy a miniszterelnök azt akarja, övé legyen az utolsó szó ebben az “évértékelő és programadó hajszában”.

“Miniszterelnök úr, mi ez, ha nem egy politikai ki nyer ma játék?” – tette fel a kérdést az MDF vezetője, aki szerint az MSZP és a Fidesz azzal van elfoglalva, mi lesz a két pártelnök “ravaszkodásával, karrierjével”, ki beszél előbb vagy később, miközben ez a gyermeteg huzavona oda vezetett, hogy nem jut idő az ország állapotára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik