Belföld

Óbudáé lehet az egész Hajógyári-sziget

Óbuda önkormányzata kezdeményezte a Hajógyári-sziget fővárosi tulajdonú részének kerületi tulajdonba vételét. A kerület polgármestere úgy érzi, a főváros jelenleg semmit nem költ a területre.

Bús Balázs III. kerületi polgármester a Hajógyári-szigeten tartott sajtótájékoztatón jelentette be a kezdeményezést. Közlése szerint a sziget mintegy 43 százaléka a főváros tulajdona, a többi az államé. Mivel a főváros nem törődik a területtel, az jelenleg a senki szigete – mondta a polgármester.

Az elmúlt időszakban többször próbálták a fővárosi önkormányzattal közösen rendezni a sziget gondjait, ám megkereséseik nem vezettek eredményre. Problémaként említette például a hétvégi gyorsulási versenyeket és a zöld területen való motorozást, mely ellen a főváros nem tud és nem is akar fellépni.

Bús Balázs szerint Óbuda zöldterületét növelhetné, ha a sziget egy része kerületi tulajdonba kerülne, így a megosztott bevételekből is több juthatna rá. Kiemelte, hogy a jövőben a sziget déli részén megvalósuló az Álomsziget-beruházás kapcsán csaknem 400 millió forintot költenek majd el a sziget zöld területeinek rendezésére.

Nem gondoljuk azt, hogy a Sziget-fesztiválnak meg kéne szűnnie, vagy meg kéne változnia – szögezte le a fesztivál sorsára vonatkozó kérdésre válaszolva Bús Balázs. Hozzátette azonban: a csend, a parkolás és a zöld terület kérdésében más, a kerületiek védelmét a jelenlegieknél sokkal inkább szolgáló megállapodásokat szeretnének kötni a szervezőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik