Belföld

Nyolcszáz közszolga várhatja a versenybért

Első körben 800 közalkalmazottat érintene a munkaköralapú illetményrendszer (mér). Esetükben elkészült a munkakör-értékelés, de az illetményszintek még nincsenek meghatározva: a szakszervezet elutasítja a kormányzati kezdeményezést – írja a Napi Gazdaság.

Egy 2001-es törvénymódosítás lehetőséget ad a munkáltatónak, hogy a felelősségnek megfelelően differenciáljon az alapilletmény megállapításakor, de biztosítja azt is, hogy a hatósági tevékenységet ellátó közszolgák előmenetelük féltése nélkül végezhessék munkájukat. Az új koncepció annyiban változtatna ezen, hogy a nagyobb felelősséggel járó posztok esetében több fizetést kapnának a tisztviselők még akkor is, ha ugyanaz a beosztásuk. A kormányzat szerint így a versenyszférához közelítenének a vezetői fizetések, ami ösztönzést, karrierlehetőséget biztosít.

A köztisztviselői bértáblát átíró rendszerről a kormányzat tavaly ősszel több alkalommal egyeztetett az érintett szakszervezetekkel és szakmai érdekképviseletekkel, amelyek egyértelműen elutasították a javaslatot. Úgy vélik, a mér bevezetése csak tovább növelné a káoszt a közigazgatásban: bár vannak a munkakört is figyelembe vevő posztok, lehetetlen egy az egyben alkalmazni a versenyszférában működő díjazási metódust. A szakszervezetek kétlik, hogy a jelen költségvetési helyzetben a mér béremelkedéssel járna együtt, az viszont biztos, hogy torzítaná a közszféra bérarányait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik