Belföld

Fölényes fideszes győzelem Újbudán

A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az újbudai időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját vasárnap. Így Rétvári Bence képviselheti majd Gellérthegy és Szentimreváros térségét a parlamentben.

Az összesített adatok alapján az ellenzéki pártok jelöltje a szavazatok 71,1 százalékát “vitte el”. A második helyen Lakos Imre, az MSZP-SZDSZ jelöltjeként 20,2 százalékot kapott; Csapody Miklós az MDF színeiben 6,3 százalékot, míg Fenyvessy Zoltán a MIÉP képviseletében 2,4 százalékos támogatottságot könyvelhet el. Egyetlen szavazókörben nem számolták meg a voksokat, itt ez csak akkor történik meg, ha az egyetlen, külképviseleten leadott voksot is belekeverik a többi közé.

Az időközi választás érvényes, mert azon a választók több, mint 25 százaléka megjelent; a délután fél hatos adatok alapján a választók csaknem 34 százaléka ment el szavazni. A két héttel ezelőtti első fordulóban ugyanebben az időben a részvételi arány 33,4 százalékos volt, így nem érte el az akkor szükséges 50 százalékos érvényességi küszöböt.

A választást a tavaly októberben elhunyt Deák András (Fidesz-KDNP) képviselői halála miatt írták ki. Az időközi választást semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg.

A szavazatok 100 százalékos feldolgozására előreláthatólag keddig vagy szerdáig várni kell, mert egy választópolgár a berlini külképviseleten adta le a szavazatát. Emiatt a kijelölt szavazókör urnáit addig nem bontják fel és nem számolják meg, amíg a berlini voksot bele nem keverik a többi közé.

Ajánlott videó