Belföld

Fidesz: az MSZP nem vette komolyan az államfőt

Érdemben nem fontolta meg Sólyom László intelmeit a koalíció – véli Pesti Imre. A fideszes képviselő szerint az egészségpénztárakról szóló jogszabálytervezet gátlástalan alku eredménye, és elképzelhető, hogy néhány tisztességes szocialista meggondolja magát.

A Fidesz szerint az MSZP által az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényhez benyújtott tizenkét módosító javaslat nem változtat érdemben a jogszabályon – mondta a párt szakpolitikusa vasárnap Budapesten.
Az MSZP által benyújtott javaslatok – mivel technikai jellegű módosításokról van szó – érdemben nem változtatnak a törvény szellemén, szövegén és alapkoncepcióján – közölte sajtótájékoztatóján Pesti Imre.

Az, hogy a koalíció megfontolta Sólyom László köztársasági elnök intelmeit, nem tükröződik a benyújtott módosító javaslatokban – vélte Pesti Imre, aki szerint a törvény ismételt megszavazása ellen szól, hogy teljesen nyilvánvaló: társadalmi támogatottság nélkül születik meg ez a törvény.

“Ez egy gátlástalan politikai alku következménye, hiszen előttünk zajlott, hogy az SZDSZ megzsarolta a szocialistákat, hogy amennyiben nem szavazzák meg az ő elképzeléseiket, nem támogatják az ő törvényjavaslatukat, akkor (…) kilépnek a koalícióból. Ez egy üzleti-politikai alku eredménye” – fogalmazott Pesti Imre.

Véleménye szerint az, hogy a kormány mit gondol erről a törvényről, jelzi, hogy kordont von a parlament épülete köré, ami azonban nem a parlamentet védi. “Ez egy kordon a magyar társadalom, a magyar polgárok és a kormányzat között” – magyarázta, hozzátéve, hogy a kormányzat teljes egészében elszakadt a társadalomtól.

Kérdésre válaszolva Pesti Imre közölte: hisz abban, hogy a “túloldalon”, a szocialista oldalon is vannak tisztességes emberek, akik számára a pártfegyelemnél fontosabb a szavazók elvárása, a társadalom szolgálata. A törvény ismételt szavazása előtt megvan az a remény, hogy a szocialisták között lesznek többen, akik látva a hatalmas társadalmi ellenállást, meggondolják magukat.

Kökény: a Fidesznek nincs programja

Kökény Mihály szocialista politikus Pesti Imre szavaira reagálva azt mondta, hogy a zárószavazás előtt a Fidesz ismét félrevezeti a közvéleményt, “a módosító indítványok tartalma helyett hatalmi alkukról spekulál”. A nagyobbik ellenzéki párt ebbe “belekavarja” a köztársasági elnököt is, aki viszont a héten elismerte, hogy a kormánypártok megfelelő erőfeszítéseket tettek javaslatainak megfontolására, és néhány kérdésben számára is elfogadható megoldás született.

A módosító indítványok garanciákat és társadalmi kontrollt erősítenek – hangsúlyozta a volt egészségügyi miniszter, felidézve, hogy a fideszes képviselők az egészségügyi bizottság múlt heti, módosító javaslatokat megvitató és megszavazó vitájában semmilyen módon nem vettek részt.

“A Fidesz nem tud belenyugodni, hogy a szocialista-liberális koalíciónak volt bátorsága változtatni az egészségügy finanszírozásának rendszerén, kidolgozni a mindkét párt értékeinek és az ország érdekeinek megfelelő változást” – fogalmazott Kökény Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik