Belföld

Érvényes az újbudai választás

A választópolgárok több mint negyede leadta voksát a fővárosi XI. kerület egyik választókerületében, így ismét lesz képviselője az ott élőknek az Országgyűlésben. Az, hogy kicsoda, az csak kedden derül ki.

Várhatóan érvényes lesz az újbudai időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója, miután délután három óráig a választók több mint 25 százaléka megjelent a szavazókörökben. Ez azt jelenti, hogy Gellérhegy és Szentimreváros térségének újra lesz képviselője a parlamentben; a választókerület korábbi képviselője tavaly ősszel hunyt el.

Filipsz Andrea jegyző, a helyi választási iroda vezetője közölte, hogy háromig a budapesti 15-ös választókerület 32 ezer választója közül 8601 adta le voksát; ez 26,71 százalékos részvételt jelent. A második választási fordulóban az érvényességi küszöb 25 százalék.

Többen szavaztak (Fotó: MTI)

Többen szavaztak (Fotó: MTI)

A XI. kerületi Gellérthegy és Szentimreváros térségének 32 ezer szavazópolgára reggel hat és este hét óra között adhatja le szavazatát. A választáson a tavaly októberben elhunyt Deák András (Fidesz-KDNP) képviselői mandátumáért négyen versengenek.

Keddel lesz csak eredmény

A szavazatok 100 százalékos feldolgozására előreláthatólag keddig vagy szerdáig várni kell, mert egy, a választókerületben élő polgár azt jelezte, hogy vasárnap a berlini külképviseleten adja le a szavazatát. Emiatt a kijelölt szavazókör urnáit addig nem bontják fel és nem számolják meg, amíg a berlini voksot bele nem keverik a többi közé.

Ez azt jelenti, hogy az említett szavazókörben leadott voksokat azután számolják össze, ha a berlini szavazat urnáját hétfőn hazaszállítják. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén adja majd át a 15. számú választókerület helyi irodájának a voksot tartalmazó urnát és a nagykövetségen felvett jegyzőkönyvet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik