Belföld

A rendőrség megvédené a politikusokat

Az országgyűlési képviselők biztonsága érdekében a rendőrség valamennyi képviselőt megkeresi, és amennyiben valaki veszélyeztetettnek érzi magát, felajánlja a védelmet számára.

Bencze József elmondta, annak a képviselőnek, aki veszélyben érzi magát, a rendőrség védelmet, és környezete fokozott ellenőrzését ajánlja fel. “A jelenlegi helyzetben minden képviselő köszöni, jól van” – tette hozzá az országos rendőrfőkapitány, kiemelve, hogy eddig egyetlen képviselő sem kért rendőri védelmet.

Minden pénzt megér a biztonságuk

Bencze József a védelem anyagi vonzatát firtató kérdésreúgy válaszolt, ez attól függ, hányan kérnek védelmet. Hozzátette, ilyen esetben 24 órában egy-két rendőrt kell rendelni a képviselő mellé. Takács Albert rendészeti miniszter a választ azzal egészítette ki, hogy ebben a helyzetben költségek nem számítanának.

A sajtótájékoztatón Bencze József azt is mondta, hogy ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a Molotov-koktéllal elkövetett támadások ügyében.

“Több személy az események látókörébe került, ellenőrzésük folyamatban van” – tette hozzá a rendőri vezető arra is kitérve, hogy az ügyészség által elrendelt nyomozásban húsz rendőr is részt vesz. Takács Albert a sajtótájékoztatón a történteket úgy értékelte, hogy új szakasz kezdődött a magyarországi erőszakos fenyegetések sorozatában. Hozzátette, a Molotov-koktéllal elkövetett, országgyűlési képviselők ellen irányuló támadás köztörvényes bűncselekmény, indítéka, célja a megfélemlítés és kimeríti a büntető törvénykönyvben szabályozott terrorcselekmény fogalmát.

Nemzetbiztonsági kérdés is

A miniszter arról is beszélt, hogy a történteknek nemzetbiztonsági összetevője is van, ezért a nemzetbiztonsági kabinet következő ülésén napirendre tűzik a kérdést, és felvette a kapcsolatot az illetékes miniszterrel.

Takács Albert kitért arra, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a képviselőknek jogi segítséget, tanácsokat adhat, illetve ha szükséges, megvizsgálják a jogszabály-módosítás lehetőségét is.

Szili elítélte a félelemkeltést

Az Országgyűlés elnöke szerint mindenkinek el kell ítélnie és megálljt kell parancsolnia a fenyegetés minden formájának. Szili Katalin szombaton úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy a mára már kíméletlenné vált politikai küzdelemmel és nyomásgyakorlással a politika lezüllesztésének rendszerváltozás óta nem látott mélypontjához ért az ország.

“A parlamenti képviselő társaimat lakóhelyükön ért támadások egy demokráciában semmilyen vélt vagy valós, kollektív vagy egyéni sérelemmel nem indokolhatók. Mindannyiunk felelőssége, hogy elítéljük és megálljt parancsoljunk a fenyegetés minden formájának” – hangsúlyozta. Mint mondta, azt vallja,ha valaki nem ért egyet a másik véleményével, akkor sem szabad akadályozni abban, hogy szabadon képviselhesse azt.

Vizsgálják Gyurcsány debreceni útját

Az igazságügyi tárca vezetője végezetül közölte: minden politikai erővel együttműködik e kérdésben. A sajtótájékoztatón Bencze Józseftől megkérdezték, miként értékeli, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki debreceni látogatásakor Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint aránytalanul nagy volt a rendőri készültség, még egy könnygázgránát-vetőt is helyszínre vezényeltek.

Az országos rendőrfőkapitány úgy válaszolt, a biztosítás parancsnoka nem ítélte meg kellően a helyzetet, ezért a szóban forgó témában vizsgálatot indít.

Bencze József országos rendőrfőkapitány ésTakács Albert igazságügyi és
rendészeti miniszter annak kapcsán tartott tájékoztatót, hogy csütörtök
éjszaka Molotov-koktélokat dobtak öt szocialista képviselő házára,
illetve lakására, továbbá egyes képviselőknek ismeretlen port
tartalmazó borítékot küldtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik