Belföld

Fidesz: a rendőrség nem lép a terrorgyanús ügyekben

Elfogadhatatlan a rendőrség tevékenysége a terrorgyanús ügyekben, megmagyarázhatatlan, hogy ezekben az ügyekben vagy nem tud, vagy nem akar lépéseket tenni - véli a Fidesz. Az MSZP aggódik, nehogy Balsait találja el egy Molotov-koktél.

“Megmagyarázhatatlan, hogy az elmúlt években a terrorgyanús ügyekben a rendőrség mindig tehetetlen maradt” – mondta a politikus sajtótájékoztatóján. A 2006-os országgyűlési választások előtt szlovák terrorfenyegetésről szóltak a hírek, az önkormányzati választások előtt rendkívüli nemzetbiztonsági kockázatokról hallhattunk. A mai napig nem tudjuk, kik álltak e fenyegetések mögött, ahogy azt sem, kik lőttek a Teve utcai rendőrpalotára – fogalmazott Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Nem tudják vagy nem akarják?

A rendőrség az utóbbi években a kormányzat által terrorgyanúsnak minősített ügyekben soha nem jutott az igazság közelébe, ennek két oka lehet, vagy nem tud, vagy nem akar lépéseket tenni – vélte a Fidesz rendészeti szakpolitikusa.

“Vagy nem akarják elfogni az elkövetőket – valószínűleg azért, mert fölmerülhet, hogy az elkövetések mögött a legmagasabb kormányzati körökig nyúló provokációs szándék húzódik meg -, vagy a magyar rendőrség képtelen a terrorgyanús ügyeket a helyén kezelni” – mondta Lázár János. “Ez a teljes alkalmatlanságról tesz tanúbizonyságot” – tette hozzá.

Elterelik a figyelmet

A képviselő szerint ezek az események elterelik az ország valós gondjairól a figyelmet, sőt a rendőrség tehetetlensége maroknyi csoportokat is fölbátoríthat, hiszen azt látják a hatóságok terrorgyanús ügyekben a hatóság évek óta tehetetlen. “Az adófizetők nem azért tartják a magyar rendőrséget, nem azért fizetnek ilyen magas adókat, hogy a rendőrség félelmet keltsen, hanem azért, hogy megvédje őket és garantálja biztonságukat” – hangsúlyozta a képviselő.

“Nem nyilatkozatok, nem beszédre, nem sok dumára van szükség, ami a mai időszakban jellemzi a rendőrséget, hanem sokkal inkább cselekvésre” – fogalmazott. Lázár János fölszólította a rendőrséget és a rendőrség vezetőit, hogy az emberek biztonságának garantálásával “végre lássák el alapvető feladatukat”, s derítsék föl mi áll az esetek hátterében, legyen az akár provokáció, akár az embereket megfélemlíteni kívánó szélsőséges csoport.

Kérdésre válaszolva közölte, megfontolja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága rendkívüli ülésének összehívását.

MSZP: nem tudják, mit akarnak

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: Lázár János szerint az a baj, hogy a rendőrség nem teszi a dolgát, míg Balsai István fideszes képviselő szerint az a baj, hogy a rendvédelmi szervek teszik a dolgukat. Emlékeztetett rá, hogy Balsai István pénteken azt követelte, hogy ne zárják le kordonnal a Kossuth teret és javasolta, hogy az a képviselő, aki fél, mondjon le mandátumáról. El kellene döntenie a Fidesznek, milyen politikát követ – vélekedett a szóvivő.

A szocialista politikus szerint “egy becsületes mondat kellene”: ki kellene mondani, hogy minden politikán kívüli támadás, ami demokratikusan megválasztott politikusokat ér, függetlenül a párthovatartozásuktól, elítélendő, és elítélik. Az MSZP szóvivője úgy vélte, néha a Fidesz az, aki “a szélsőséges csoportocskákat” tüzeli. Ezt verbális terrorizmusnak is lehet nevezni – fűzte hozzá.

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hagyjon fel a verbális fenyegetéssel, ne biztassa a szélsőséges csoportokat. Ma még csak baloldaliakat támadnak, és ne forduljon elő, hogy a Parlamentből távozó képviselőket a sötétben összekeverik, ezért egy Molotov-koktél Balsai Istvánt fogja eltalálni – fogalmazott Nyakó István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik