Belföld

Bőrfejűek emlékeztek a Becsület napjára

Mintegy kétezer fekete ruhát viselő bőrfejű gyűlt össze szombaton délután a budapesti Hősök terén az úgy nevezett becsületnapi megemlékezésre; mintegy háromszáz fiatal pedig a magyar nyilasokra és II. világháborús német megszállókra emlékező szkinhedek ellen tüntetett tarkóra tett kézzel. Nyíregyházán Horthyra emlékeztek.

A fekete bőrdzsekit, fehérfűzős fekete bakancsot viselő kopaszra nyírt fiatalok az MTI tudósítója szerint a Hősök terén felállított fémkordonon belül sorakoztak fel katonai alakzatban. Az Ismeretlen katona sírja előtt egy ideiglenes transzparenst, a tér közepén egy fából készült keresztet állítottak fel. A keresztre azt írták fel, hogy Vér és becsület. A katonai rendbe sorakozott közel másfél ezer fiatal mellett több száz rendező, zászlóvivő, szimpatizáns volt látható. A rendőrség a Hősök terét szalaggal zárta körül.

Tarkóra tett kézzel tüntettek a felvonulás ellen

A Szépművészeti Múzeum előtt mintegy háromszáz ember, főként fiatal gyülekezett. Amikor a szkínheded belekezdtek a magyar himnuszba, az ellentüntetők tarkóra tett kézzel „néma áldozatként” tiltakoztak „a terrorimádók fekete egyenruhába bújt mai gyermekei” ellen.

Minden évben tüntetnek -  az ellentüntetők is ott vannak (Fotó: MTI)

Minden évben tüntetnek – az ellentüntetők is ott vannak (Fotó: MTI)

Nyíregyházán Horthyra emlékeztek

A Nemzeti Őrsereg egyik raja vonult fel Nyíregyházán szombaton; az egyenruhás alakulat a város központjában lévő I. világháborús emlékműnél, a Horthy Miklós, egykori kormányzó halálának 51. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget biztosította.

A hivatalosan nem létező őrsereg tagjai – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elutasította a szervezet bejegyzését – a nyírségi nagyváros polgármesteri hivatala elől díszmenetben vonultak a megyeháza előtti téren lévő háborús emlékműhöz. Az ünnepségen a gárdarajjal együtt negyvenen vettek részt, s az MTI tájékoztatása szerint többen árpádsávos zászlót lobogtattak.

1997 óta emlékeznek

Magyar és külföldi bőrfejűek, szélsőségesen nacionalista szervezetek a “becsület napjaként” emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én a budai Várból több tízezernyi német és magyar katona kísérelt meg kitörésre. Budapest ostromának végén Karl Pfeffer-Wildenbruch SS tábornok, a magyarországi SS-egységek főparancsnoka vezetésével 23 ezer német és 20 ezer magyar katona próbálta áttörni a szovjet Vörös Hadsereg Budapest köré vont ostromgyűrűjét, a Pilisben húzódó német-magyar vonalakat azonban alig pár százan érték el. A kitörésben részt vettek javarésze fogságba esett vagy meghalt.

Az idei rendezvényt az a Domokos Endre János jelentette be magánszemélyként, aki a fővárosi ítélőtábla által 2005-ben jogerősen betiltott Vér és becsület kulturális egyesület egykori vezetője volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik