Belföld

Százezren csatlakoztak Alberték népszavazási kérdéséhez

Több mint százezer aláírást gyűjtöttek össze különböző civil szervezetek ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni az üzleti biztosítók részvételéről az egészségbiztosítási rendszerben. Gaskó István múlt héten már 160 ezerről tudott.

Február elsején Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kijelentette, hogy már 160 ezer aláírás gyűlt össze a kérdésben.

Az aláírási kezdeményezéshez több mint 30 civil szervezet csatlakozott. Simó Endre a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal elnevezésű szervezet vezetője szerint “a civil összefogás nagyszerű eredményeként néhány napon, néhány órán belül” összegyűlik a 200 ezer aláírás ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése ellen. Ez a siker arra figyelmezteti a kormányt – tette hozzá -, hogy a törvény akkor sem lesz hosszú életű, ha a Parlamentben a képviselők február 11-én újra megszavazzák azt.

Ha a Parlament újra megszavazza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, felkérik Sólyom László köztársasági elnököt, hogy maradjon következetes álláspontjához, és most se írja alá a törvényt – mondta Simó Endre. Ha azonban a köztársasági elnök aláírja a törvényt, akkor az összegyűjtött aláírásokat benyújtják az Országos Választási Bizottságnak érvényesítésre – szögezte le.

Az Országgyűlés a törvényt február 11-én tárgyalja újra, és elfogadásáról ismét határoz. Az Országgyűlés elnöke által ezt követően megküldött törvényt a köztársasági elnök köteles aláírni, és öt napon belül kihirdetni.

A népszavazáson felteendő kérdés – amelyet az Országos Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság jóváhagyott – Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik