Belföld

Elévülhet a kordonbontó fideszesek ügye

Továbbra is két közigazgatási eljárás jogerős elbírálására vár a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Parlament előtti kordont egy évvel ezelőtt elbontó fideszes képviselők ügyében. A szabálysértési törvény szerint egy év múlva elévül az ügy.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án bontották le a Kossuth teret övező kordont, ezután három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban tavaly július 6-án felfüggesztette az eljárást két közigazgatási eljárás jogerős elbírálásáig.

A szabálysértési törvény lehetőséget ad arra, hogy a szabálysértési hatóság felfüggessze az eljárást, ha az ügy érdemi elbírálása olyan kérdés előzetes eldöntésétől függ, amelyben a döntés más szerv hatáskörébe tartozik. Az Orbán Viktor és társai elleni eljárásban a bíróság megvárja azoknak a pereknek a kimenetelét, amelyek azt tisztázzák, hogy jogszerűen állította-e fel a rendőrség tavaly ősszel a budapesti Kossuth Lajos teret elzáró kordonokat.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkársága pénteken közölte: a közigazgatási eljárások a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban vannak, ezek közül az egyikben 2008. február 28-án tartanak tárgyalást. A szabálysértési törvény szerint “a cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak”, vagyis még egy év áll a bíróság rendelkezésére, hogy felelősségre vonja-e a kordonbontó képviselőket.

Hétfőtől ismét kordonnal zárja le a Kossuth teret a rendőrség. Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka csütörtöki határozata értelmében február 11-én 0 órától “a szükséges ideig”, de legkésőbb 2008. március 31-én éjfélig, ismét lezárják a Kossuth teret: a Kossuth-szobor, a Rákóczi-szobor és a Károlyi-szobor körüli zöldterületet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti területet a villamospálya vonaláig.

A tavaly december 28-án az Országház védelmében meghozott intézkedés kiegészítéseként elrendelt lezárást a tábornok a rendőrség internetes oldalán is elérhető határozatában azzal indokolta, hogy a közelgő népszavazással megnövekedett a Kossuth téren, valamint annak közvetlen környezetében tartandó demonstrációk száma.

A Fidesz pénteken azt követelte, hogy ne zárják le kordonnal a Kossuth teret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik