Belföld

Református egészségbiztosítót vizionál a tárca

Ha a református egyház azt fontolgatja, hogy befektetőként lépjen be az egészségbiztosítási rendszerbe, akkor ez azt jelenti, hogy változott az egyház korábbi elutasító álláspontja az új biztosítási rendszerrel kapcsolatban - olvasható az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerdán kijelentette: fenntartását fejezi ki az egészségügyi magánbiztosítókkal szemben, mert azok nem a társadalmi szolidaritás elve alapján szerveződnek, s egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalombiztosítás a társadalom belső szolidaritásának megnyilvánulása, ami miatt elképzelhetetlen a profitorientált, nem nemzeti alapon működő cégek megjelenése ezen a téren.

A lelkészi elnök szerdán este az MR1 – Kossuth Rádió Esti Krónikájában ugyanakkor úgy nyilatkozott: a református egyház levélben megkereste az Egészségügyi Minisztériumot, arról érdeklődve, milyen feltételekkel lehetne az egészségbiztosítási pénztárak befektetője.

“Először kaptunk egy rövid elutasító választ, aztán egy hosszú elutasító választ, magyarul: nem ismerhettük meg azt a feltételrendszert, amelyek alapján ezek a pénztárak működni fognak” – közölte.

Mindenki indulhat

Az egészségügyi tárca az egyház megkeresésére azt a választ adta, hogy “a szabályok minden befektetőkre egyformán vonatkoznak, így mindenki elindulhat a pénztárak alapítására kiírandó pályázaton, ha az előírásoknak megfelel” – olvasható a tárca közleményében.

Közlik továbbá, hogy a minisztériumi levél arra hívta fel az egyház figyelmét, hogy a törvény alapján az új pénztárakban nem szerezhet tulajdont egészségügyi szolgáltató fenntartója, működtetője, illetve tulajdonosa.

Ezért a Magyarországi Református Egyház – lévén intézményfenntartó – közvetlen tulajdonszerzése e szabály szerint nem lehetséges, de a törvény a Magyarországi Református Egyház által alapított szervezet tulajdonszerzését nem zárja ki.

Örömmel értesültek

A közlés szerint a szaktárca “örömmel értesült arról”, hogy az református egyház fontolgatja belépését befektetőként az új egészségbiztosítási rendszerbe.

“Ez mindenképpen azt jelenti, hogy az református egyház kezdeti elutasító álláspontján – talán a törvény szövegének megismerése miatt – változtatott. Biztosak vagyunk abban, hogy az egyház nem fontolgatná belépését egy olyan rendszerbe, amit az emberek érdekével ellentétesnek tart” – fogalmaz az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik