Belföld

Navracsics: mindent el lehet veszíteni

Nem törvényszerű a népszavazás nyomán kialakuló kormányválság, és a Fidesz szempontjából is érvényes, hogy „mindent el lehet veszíteni” – nyilatkozta az MTI-nek Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint kemény viták elé néz a parlament, és ismét megjegyezte: Gyurcsány Ferenc gyáva ember.

Navracsics elképzelhetőnek, de nem törvényszerűnek tartja, hogy a népszavazás nyomán kormányválság alakuljon ki. Egy súlyos belpolitikai vereség akár a kormányoldalon, akár magában a kormányban olyan folyamatokat indít el, amelyek személyi változásokhoz is vezetnek. Egy érvényes és eredményes népszavazás után a kormánynak alkotmányos kötelezettsége, hogy a megfelelő formában módosítsa a jogszabályokat. A Fidesz álláspontja szerint van egy politikai kötelezettsége is, ami a politikai felelősség érvényesítését jelenti.

A sikeres népszavazás felgyorsíthatja azokat a folyamatokat, amelyek már elindultak az MSZP belül, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a szocialisták a politikai felelősséget mint kategóriát nem nagyon ismerik, „csak mostanában ismerkednek vele” – fogalmazott a frakcióvezető. Az európai demokráciákban már az őszödi beszédnek is személyi következményekkel kellett volna járnia: Európában nincs olyan miniszterelnök, aki ilyen beszéd után hivatalban maradhatott volna. Nem azért, mert az ellenzék megbuktatta volna, hanem mert ő maga a lelkiismeretével úgy számolt volna el, hogy lemond.

A március 9-ei népszavazás nincs eleve sikerre ítélve, „mindent el lehet veszteni” – mondta. Alacsony részvételtől a Fidesz nem tart: a mostani közvélemény-kutatási adatok is azt mutatják, hogy „ott vagyunk az érvényesség küszöbén”. A parlament következő félévében az egészségügy köré csoportosuló problémák lesznek hangsúlyosak. Ha a kormány az adójogszabályoknál javaslatokat tesz, akkor könnyen lehet, hogy ez lesz a másik gócpontja a parlamenti ülésszaknak. Navracsics bízik abban, hogy a fő kérdésekben élesen összecsapó vélemények mellett más témáknál elérhető lesz az ötpárti egyetértés.

Az évértékelők kapcsán elmondta: Gyurcsány Ferenc számára van jelentősége, hogy Orbán Viktor február 13-i országértékelője után, a február 18-ai parlamenti ülésen mond évindítót, mert „nem mer” a Fidesz elnöke előtt beszélni. „Gyurcsány Ferenc többször bebizonyította már, hogy egy gyáva ember”, most is zárt körben mondta el először a beszédét az őszödi beszédhez kísértetiesen hasonló módon, csak nem Őszödön, hanem Budapesten a frakciótagoknak, zárt ajtók mögött – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik