Belföld

Kimerültek a magyar diákok

A magyar iskolások többsége gyakori fáradtságról, fejfájásról panaszkodik. Az életkorral jelentősen nő az alkohol és az illegális szerek kipróbálása - mindezekre egy friss egészségügyi felmérés világít rá.

Az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet 1986 óta részt vesz egy, a WHO Európai Irodája által koordinált nemzetközi kutatási projektben, amely az iskoláskorú gyermekek életmódjára, egészségmagatartására irányul. A vizsgálat kiterjedt a magyar iskolások egészségi állapotára, szubjektív jóllétére, a rizikómagatartások (dohányzás, alkohol- és illegális drogfogyasztás, szexuális élet) elterjedtségére, a táplálkozási szokásokra, fizikai aktivitásra.

Gyakori a fejfájás

A magyar serdülők nagy százaléka hetente többszöri fáradtságról számolt be – derült ki a legutóbbi felmérésből. Az 5. osztályosok körülbelül egyharmada, míg a 11. osztályos fiatalok közel 55 százaléka panaszkodik kimerültségről. A tanulók körében gyakori tünetnek számít a kedvetlenség, az ingerlékenység és az idegesség, valamint a fejfájás. A felmérés szerint a fiúk 20 százaléka, a lányok 30 százaléka depresszív hangulattól szenved. Krónikus, rendszeres orvosi ellenőrzést igénylő betegségről (asztma, cukorbetegség, stb.) a serdülőknek mintegy 15 százaléka számolt be.

Az életükkel viszonylag elégedetlen tanulók aránya az életkorral együtt nő. Míg 5. osztályban a tanulók 15 százaléka, addig a 11. osztályban már 30 százaléka számolt be átlag alatti elégedettségről.

Alkohol és kannabisz

A jelenleg is dohányzó fiatalok 63,2 százaléka naponta cigarettázik (fiúk: 67,6 százalék; lányok: 58,8 százalék). A naponta dohányzók aránya a középiskolás korosztály körében többszöröse az általános iskolásoknál tapasztalható arányoknak.

Az alkohol kipróbálása mind a két nem esetében magas arányú, mely az életkor előrehaladásával folyamatosan növekszik: a 11. évfolyamra több mint 90 százaléka azoknak az aránya, akik már ittak valamilyen alkoholt. A lányok alkoholfogyasztása az általános iskolás osztályokban jelentősen kisebb arányú, azonban a felsőbb évfolyamokban már utolérik a fiúkat. A 9-11. osztályos tanulók 20,3 százaléka fogyasztott már életében valamilyen illegális szert. A különféle szerek közül a kannabisz 1-2 alkalommal történt kipróbálása a leggyakoribb.

Gyermekerőszak

Az életkorral jelentősen nő a bántalmazásban nem érintett tanulók aránya. Általános iskolások körében gyakoribb az iskolán belüli bántalmazás jelensége, mint a középiskolás osztályokban. A 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest jelentős változás nem tapasztalható a bántalmazás gyakoriságában.

A tanulóknak több mint fele az elmúlt 12 hónapban nem vett részt verekedésben, ugyanakkor, több mint tizedük négyszer vagy még többször is. Az elkövetés minden gyakorisági kategóriájában nagyobb a fiúk aránya. Az áldozatok között pedig nagyobb arányban találunk lányokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik