Belföld

Idén hidakat ad át a főváros

A fővárosiakat többek között egy új és egy felújított híddal, klímás Combinóval örvendezteti meg Demszky. Budapesten idén tíz kiemelt – az EU által támogatott – beruházás zárul le, tizet folytatnak és tíz elindul.

2008-ban két híddal többet vehetnek igénybe az autósok, elkészül ugyanis a Szabadság híd felújítása, így decembertől visszaadják a forgalomnak. Újításként díszkivilágítást is kap a híd. Északon új átkelőnek örülhetnek a fővárosi autósok, augusztus 31-én – várhatóan – átadják a Megyeri hidat. A két kilométer hosszú hidat tizenöt éve tervezik és két éve építik. Része lesz az M0-snak, ráadásul kerékpárút és gyalogosjárda is kerül rá.

Fúrópajzs a felszínen KÉPGALÉRIA

Fúrópajzs a felszínen KÉPGALÉRIA

Hogy legyen forgalma is az új hídnak, arról a pesti oldalon a Külső Váci út kétszer kétsávossá bővítése gondoskodhat. A tavaly ősszel megkezdődött útépítés első szakasza, a Megyeri út és a Fóti út között áprilisban készül el, a második ütem, pedig a Fóti út és a Szilas-patak között az augusztus végi hídátadáshoz igazodik.

Forró nyarakon

Az ősz mellett a nyárra is készül a főváros, így júniusra felszerelik – mintegy hat és fél millió euróból – mind a negyven Combino villamost légkondicionálóval és nagyobb ablakokkal.

Jönnek az új metrók is, augusztusra megérkeznek ugyanis az első Alstom szerelvények is, melyek a próbafutásokat követően jövő februártól közlekednek a kettes metró vonalán.

Bővül, átépül

Közel 182 millió forintból bővül és válik akadálymentessé az Aquincumi Múzeum, az Állatkertben pedig átadják a szavanna kifutót és a Nagysziklát. Az elefántoknak lesz új istállójuk, az orángután és a gorilla pedig nagyobb kifutóban élhet.

Szeptemberben 12 térségi integrált szakképző központ kezdi meg a munkáját, az év végén pedig átadnak egy 36 férőhelyes új gyermekotthont és a Heim Pál kórház egyik, 936 millió forintból újjáépülő részlege is novemberre készül el.

Folyt. köv.

Vannak olyan projektek is, amelyeken dolgoznak ugyan, de még messze vannak a befejezéstől. A négyes metró esetében ezen már meg sem lepődnek a fővárosiak. A földalatti-beruházás keretében tovább fúrnak, kiépítenek tíz állomást és várhatóan tavaszra a Bocskai útra érnek a fúrópajzsok.

Csepelnél – a szennyvíztisztító építése miatt – egy 1,2 kilométer hosszú, 8 méter széles és másfél méter átlagos magasságú gátat építenek, várhatóan augusztusra. A másik jelentős, a környezetvédelemhez kapcsolódó beruházás a pusztazámori hulladéklerakó bővítése lesz. A 7,9 milliárd forintos beruházással 2019-ig rendeződhet a régió hulladékának kezelése és ártalmatlanítása.

—-Lesz hol fürdeni—-

Márciusra elkészül a Széchenyi, a Lukács és a Gellért fürdő felújításának második üteme. Májusban pedig elkezdik a Közraktárak átépítését – várhatóan jövő novemberre készül el. Tovább folyik a Kossuth tér átalakítása, valamint a Gázgyár-projekt és a Corvin sétány kivitelezése.

Zajlik majd a Szent Imre és az Uzsoki Kórház rekonstrukciója és az év elején létrejött új intézmény, az Észak-budai Egyesített Kórház fejlesztése is. Emellett, a budapest.hu tudósítása szerint új színházi koncepció is vár a fővárosi teátrumokra.

Légkalapács és csend

Idén újabb hároméves – és háromszáz kilométeres – útfelújítási projektbe kezd Budapest vezetése. Ebből 2008-ban ötven kilométer fővárosi útfelújításra futja. Az egyes villamost átviszik Budára, míg a hármas viszonylatnak is meghosszabbítják a pályáját.

Elkezdik előkészíteni a Külső keleti körutat, ami azt jelentené, hogy megszerzik az útépítéshez szükséges ingatlanokat. Hárommillió eurót fordítanak arra, hogy zajmentesítsék az M3-as autópálya budapesti szakaszát – ez várhatóan csak 2009 végére készülhet el.

Az elkövetkező két évben 224 kilométer gyűjtőcsatorna és 13 darab átemelő épül meg mintegy 46 és fél milliárd forint értékben. A teljes körű csatornázottság elérése érdekében a kivitelezésről a Fővárosi Önkormányzat megállapodást kötött 16 kerületi önkormányzattal. Jóval olcsóbban, mintegy 1,3 milliárd forintért állítanák helyre a Rákos-patakot.

Budapest szíve

Az idei feladatok közé tartozik, hogy elkészüljenek a megvalósíthatósági tanulmányok és az építési engedélyek a Budapest Szíve Projekthez. Ehhez kapcsolódik majd a Városháza Fórum Projekt, amelyre idén tervpályázatot ír ki a főváros.

Várhatóan a 2009/2010 –es tanévre készülhet el az új, akadálymentesített Mozgásjavító Gyermekközpont a Mexikói úton. A két és fél milliárdos beruházásból másfél milliárdot áll a főváros.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!