Belföld

Demszky vizsgálatot kért a buszvásárlásokról

A főpolgármester a BKV-buszok vásárlásával kapcsolatban megjelent hírek valóságtartalmának vizsgálatára kérte városüzemeltetési helyettesét. Hagyó Miklós már a kérés előtt vizsgálatot indított.

Az elmúlt 24 órában olyan információk jelentek meg a buszbeszerzéssel kapcsolatban, például a Heti Válasz című lapban, amelyek kapcsán felmerült kérdésekre a BKV vezetésének kell választ adnia – jelentette ki a főpolgármester.

Demszky Gábor azt várja városüzemeltetési helyettesétől, hogy a Főpolgármesteri Kabinet jövő hétfői ülésén írásban számoljon be a buszvásárlás valamennyi körülményéről, s vizsgálja meg a tudósításokban megjelent információkat is.

Hagyó: nincs hatásköröm

Hagyó Miklós közleményben reagált Demszky Gábor sajtónyilatkozatára. Ebben kifejti, hogy már tegnap tényszerű és sürgős felvilágosítást kért a BKV Zrt. vezérigazgatójától a sajtóhírekben említettekkel kapcsolatban. Ugyancsak kérte az Igazgató Tanács és a Felügyelő Bizottság tájékoztatását is az eseményekről.

Hagyó felhívta a figyelmet, hogy a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatosan a főpolgármester-helyettesnek nincsen vizsgálati hatásköre. Emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Közgyűlés a legutóbbi – múlt heti – ülésén nem a BKV konkrét buszbeszerzését bírálta el, illetve hagyta jóvá, hanem a buszbeszerzésre rendelkezésre álló források átcsoportosításáról döntött.

A járművásárlás közlekedésszakmai kérdés, amely szakmai – s nem politikai – döntést igényel, így az egyértelműen a vállalatvezetés döntési kompetenciája, felelőssége – írja közleményében Hagyó.

Gyanús körülmények

A Heti Válasz szerint a buszbeszerzési pályázat felveti a korrupció gyanúját. A lap arról ír többek között, hogy a BKV vezérének fia havi fizetést kap attól az Alfa Busz Kft.-től, amelyre a több milliárd forintos csuklósjármű-tendert kiírta a közlekedési vállalat.

A lap szerint a múlt csütörtöki tenderbontás után a BKV első embere, Antal Attila egy szóval sem jelezte érintettségét az őt megbízó Fővárosi Közgyűlésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik