Belföld

Visszahúzódott az influenza

Országosan, az előző hét adataihoz viszonyítva 17 százalékkal csökkent az influenzamegbetegedések száma, de a járvány még tart.


Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága csökkent a járvány ötödik hetében. Január 28. és február 3. között az országban közel 45 ezer beteg fordult orvoshoz. Fejér, Vas, Pest, Tolna, Békés és Komárom-Esztergom megyében többen fordultak orvoshoz, mint az előző héten, de a többi megyében csökkent a megbetegedések száma, így országosan nézve közepesnek minősíthető az influenza aktivitása.

Hatékony volt a védőoltás

Az idősek közül jóval kevesebben betegedtek meg, mint az előző években, ez részben a védőoltásoknak köszönhető, ugyanis 40 százalékuk időben megkapta az ellenanyagot. Európában 18 országban volt magas az influenzaszerű megbetegedések száma, a legtöbb beteg Svájcban, Bulgáriában és Magyarországon volt.

Több megyei kórházban jelenleg is látogatási tilalom van érvényben, de négy kórház már feloldotta a tilalmat. Az ÁNTSZ központilag nem rendelt el látogatási tilalmat, a regionális ÁNTSZ és a kórházak saját hatáskörben dönthetnek korlátozásokról. A legtöbb egészségügyi intézményben a szülészeten, az intenzív- és a gyermekosztályokon van korlátozás.

Északon még terjed

Az észak-magyarországi régióban az elmúlt héten csaknem ötezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű panaszok miatt. A megbetegedések előfordulási gyakorisága a térségben – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye – tovább, az előző heti érték több mint másfélszeresére emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik