Belföld

A pártok nem utaznak a sztrájkra

A vasutassztrájk nincs jelentős befolyással a népszavazási kampányra, a pártok alig kommentálják az esetet. Szakértőink szerint bár a kormányoldal igyekszik a Fidesz zavarkeltésének feltüntetni a vonatközlekedést megbénító munkabeszüntetést, az ellenzék óvatosan támogatja csak a VDSZSZ-t, és nem használja fel azt a kampányban.

A sztrájk – jelenlegi formájában – alapvetően nem befolyásolja a pártok népszerűségét vagy a népszavazás kimenetelét, annak azonban már van némi szerepe a kampányban, ahogyan a politikai szereplők értelmezik a VDSZSZ munkabeszüntetését – hangsúlyozta lapunknak Gyulai Attila. A Political Capital Institute vezető elemzője szerint a Fidesz megközelítése, Kontur Pál megszólalása jelzésértékű abból a szempontból, hogy a legnagyobb ellenzéki párt ezt a sztrájkot most nem kapcsolja közvetlenül össze az általa hangoztatott társadalmi elégedetlenséggel, ami pedig a népszavazás egyik mozgósító üzenete.

A Fidesz óvatosan támogatja

A Fidesz bár támogatja a sztrájkot, óvatosabban közelít hozzá, mint a legutóbbi alkalmakkor. Ennek például az lehet az oka, hogy a szakszervezetek elfogadottsága gyenge, a pártnak pedig nincs szüksége arra, hogy az érdekképviseleteken keresztül igazolja saját kezdeményezéseinek jogosságát.

Gyulai Attila hozzáteszi, hogy a kormányoldalon viszont a sztrájkot a népszavazás dimenziójába helyezve egyszerre törekszenek a munkabeszüntetés okainak hiteltelenítésére és arra, hogy a Fideszhez kössék az akciót, amivel annak népszavazási kampányát igyekeznek gyengíteni.

Nem a sztrájk határozza meg a kampányt

Összességében azonban nem a sztrájk fogja meghatározni a következő hetek kampányát, sőt a kormány problémamegoldó képessége vagy annak hiánya egy kampányon kívüli időszakban vélhetően nagyobb figyelmet kapna – véli Gyulai Attila.

Szomszéd Orsolya szerint sem vált a mostani sztrájk olyan politikai napirendformáló tényezővé, mint a tavaly őszi, mivel a pártok alig kommentálták az eseményeket. A Vision Consulting elemzője szerint a 2007-es nagy szakszervezeti megmozdulás esetében az MSZP minden erővel igyekezett a Fideszhez kapcsolni a történéseket, ez azonban nem volt túl sikeres. „Ezúttal viszont a kormányoldal részéről egyelőre csak Kákosy Csaba gazdasági miniszter beszélt arról, hogy ’politikai zavarkeltés’ folyik, ami a népszavazásig is eltarthat. A Fidesz – akárcsak ősszel – kinyilvánította, hogy szolidáris a tiltakozókkal, de ennél tovább most sem ment” – hangsúlyozta a politológus.

Hozzátette: a sztrájk, mint a kormánnyal szembeni elégedetlenség kifejeződése, akkor lehet hasznos a Fidesz számára, ha tőle teljesen független, azaz nem kap pártpolitikai felhangot. Hiszen a népszavazásról is azt mondja az ellenzéki párt, hogy az nem pártkérdés, hanem a kormány és az emberek konfliktusának kifejeződése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik