Belföld

Kóka: Gaskó célja a balhézás

Az SZDSZ elnöke szerint bizarrnak tűnik, hogy egy "füstös kocsma mélyén" odaígért volna 30 milliárd forintot a semmiért. A politikus szerint Gaskó István nem a vasutasokat, hanem ködös politikai érdekeket képvisel.


Kóka János MTV Az Este című műsorában cáfolta, hogy gazdasági és közlekedési miniszterként ígéretet tett volna rá, hogy minden vasutasnak jár a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Az SZDSZ elnöke megjegyezte, hogy Gaskó Istvánnak, a sztrájkot szervező Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete elnökének csak egyetlenegy célja van: “a káosz fenntartása, a balhézás”.

A MÁV Cargo privatizációját követően mindenki, aki az áruszállításban dolgozott, 700 ezer forintot kapott, de most a sztrájkolók azt akarják elérni, hogy az összes többi alkalmazott is kapjon 250 ezer forintot – közölte. A volt miniszter szerint pontosan látszik, hogy a sztrájkolóknak nem a megállapodás a céljuk, hanem az, hogy lebénítsanak egy országot.

A MÁV Cargo privatizációja után megadták a dolgozói tulajdonszerzés lehetőségét – hangsúlyozta. Akkor merült volna fel az összes MÁV-dolgozó kapcsán, ha azok lemondtak volna a bérkövetelésük egy részéről, de ilyen megállapodásra nem volt alkalom – tette hozzá. Kóka szerint Gaskó István nem a vasutasokat, hanem ködös politikai érdekeket képvisel, és ezen elvek képviseletében fogalmaz meg teljesíthetetlen követeléseket.

A VDSZSZ azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik