Belföld

Folytatódik a vasutassztrájk

Kedden sem sikerült megegyeznie a szakszervezetnek és a munkáltatónak. A vonatközlekedésben egész nap késésekre, járatkimaradásokra, rövidített útvonalakra kell számítani a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által határozatlan időre meghirdetett sztrájk miatt. A Volán-társaságok pótlóbuszokat is indítanak, sőt Debrecenbe is megy most busz. A MÁV bírósághoz fordul a sztrájk miatt.

Kedden is eredménytelenül zárult az egyeztetés a VDSZSZ és MÁV között a
munkvállalók követeléseiről, illetve a még elégséges szolgáltatásról. A
munkabeszüntetés egyelőre folytatódik, a szakszervezet délután értékeli
a kialakult helyzetet.

A sztrájknak köszönhetően továbbra is kiszámíthatatlan a vonatközlekedés. A vonatok többsége nem indul, ám azok, amelyek hétfőn is közlekedtek, nagy valószínűséggel kedden is járnak majd – mondta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Éjszaka a forgalomirányítási területen dolgozók 10-12 százaléka sztrájkolt, hasonlóan a nappali műszakhoz.

A fővárosban egyedül a Déli pályaudvarról közlekednek kora reggel a vonatok, a Keleti és a Nyugati pályaudvarról nem. Az elővárosi forgalomban 1-2 vonat indul, ezek a külső budapesti pályaudvarokra érkeznek és indulnak.

Több Volán-társaság is elfogadja a vasutassztrájk ideje alatt a vonatbérleteket. Az OrangeWays hat luxusbuszt küld kedden délelőtt a Nyugati- és a Keleti-pályaudvarra, hogy elszállítsa a sztrájk miatt vonatra hiába várókat. A Hajdú Volán átmenetileg buszokat közlekedtet Debrecen és Budapest között.

A buszok várják az utasokat

A Volán társaságok közül a Volánbusz Zrt., a Jászkun Volán Zrt., a Bakony, a Somló, a Tisza, és a Balaton Volán elfogadja az érvényes vonatbérleteket. Az Agria, a Mátra, a Vértes és a Hajdú Volán meghatározott viszonylatok között fogadja el azokat, amelyekről a MÁV START honlapján tájékozódhatnak az utasok. Hajdú-Bihar megye területén a vasúti nyomvonallal közel azonos útvonalon járó autóbuszokon elfogadják a MÁV dolgozói és tanulói bérleteket és a szabadjegyeket.

A Zala, a Körös, a Vasi, a Borsod és a Kunság Volán még nem állapodott meg a vasúttársaság a helyi volánnal, tehát a vasúti bérletek egyelőre nem érvényesek a buszokon.

Bár Debrecen és Budapest között nincs rendszeres autóbusz-forgalom, jelenleg közlekedtetnek buszokat a megyeszékhely és a főváros között.

A Körös Volán Zrt. növelte a járatok számát, például a fővárosba hajnalban nem egy, hanem két busz is elindult.

Az OrangeWays közleménye szerint, ha szükséges, a buszok akár a sztrájk befejezéséig segítik a vonat nélkül maradt utasokat.

Tárgyalnak, de a MÁV bírósághoz fordul

A VDSZSZ és a MÁV Zrt., illetve MÁV-START személyszállító cég képviselői között kedden sem született megállapodás sem a bérkövetelésekkel kapcsolatban, de még a sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról sem.

A helyzetet a VDSZSZ kedd délután értékeli, szerdára azonban újra tárgyalóasztalhoz ülnek a fele. A további egyeztetések ellenére a MÁV közölte, hogy bírósághoz fordulnak a sztrájk miatt. A vasúttársaság a szakszervezet Munka Törvénykönyvében meghatározott együttműködési kötelezettségének, továbbá rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megsértése, valamint a sztrájkjoggal való visszaélése miatt kér jogorvoslatot – áll a MÁV közleményében.

Gaskó: nem politikai zsarolás

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke visszautasította azt az állítást, miszerint a VDSZSZ politikai megfontolásokból tartja fenn a sztrájkot. Szerinte éppen a MÁV alkutól elzárkózó magatartása enged következtetni politikai indíttatásra, hiszen a vasúttársaság az elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos ajánlatot is elutasítja, és ez okolható a kialakult káoszért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik