Belföld

Most sem sikerült megegyezni a sztrájkolókkal

Hétfőn sem sikerült megegyeznie a szakszervezetnek a munkáltatók képviselőivel. Gaskó István bejelentette, kedden is folytatják a sztrájkot. A vasúti közlekedés továbbra is kiszámíthatatlan marad, a bérleteket azonban elfogadja a BKV és néhány Volán-társaság.

A MÁV és a MÁV-START-tal folytatott tárgyalások is eredménytelenül zárultak hétfőn. A sztrájkra hívó Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tovább folytatja a határozatlan időre meghirdetett sztrájkot. A munkabeszüntetés miatt hétfőn ismét megbénult a vasúti közlekedés Magyarországon, a vasúttársaság gyorsmérlege szerint a vonatok 80 százaléka leállt, bár a vasúti dolgozók 90 százaléka felvette a munkát.

Közlekedési káoszra kedden is számíthatnak az utasok, mert a felek továbbra sem tudnak megállapodni az elégséges szolgáltatásokról.

Fenntartják

Nem függesztjük fel a sztrájkot, azt határozatlan ideig fenntartjuk – jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke hétfőn késő délután. Elmondása szerint a tárgyalásokon az álláspontok egy kérdésben sem közeledtek, mert a MÁV egy “tyúklépésnyit sem hajlandó előre lépni”, holott szerinte a VDSZSZ kompromisszumkész hozzáállást tanúsít.

A munkáltató pedig továbbra is kitart amellett, hogy a VDSZSZ követeléseinek sem jogi, sem szakmai, sem gazdasági alapja nincsen és a
munkahelyek jövőbeni biztonságát veszélyezteti, mindezek miatt nem tudja
teljesíteni a MÁV a VDSZSZ követeléseit.

Buszra kell átállni

A kialakult helyzetben a Gazdálkodási és Közlekedési Minisztérium (GKM) a buszokra terelné át az utasforgalmat. Kákosy Csaba délelőtt kijelentette, ha a vasutasok sztrájkja elhúzódik, akkor a
Volán-társaságokra kell bízni a közösségi közlekedési közszolgáltatás
egy részét a szükséges finanszírozási források átcsoportosításával.

A MÁV egyébként vasárnap már megállapodást kötött
néhány Volán-társasággal és a BKV-val a személyszállítás
biztosításáról. A január, február havi és január 2. félhavi, illetve
február 1. félhavi dolgozók-, és tanulók bérletét, valamint a MÁV
tényleges és családtagi arcképes igazolványokat a Bakony Volán Zrt.,
Somló Volán Zrt., Tisza Volán Zrt., és Balaton Volán Zrt.
menetrendszerinti járatain is elfogadják.

A BKV Zrt. valamennyi
Budapesten és az agglomerációban menetrend szerint közlekedő busz és
HÉV járatán is elfogadják a MÁV-START Zrt. által kiszolgáltatott
bérleteket. Az intézkedés nem vonatkozik a metró, a villamos, és a
Kisföldalatti járataira.

A miniszter politikai zsarolást sejt

Kákosy Csaba, gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn a vasutasok sztrájkját megalapozatlannak értékelte. Határozottan elutasította a sztrájkra hívó szakszervezet utasellenes megmozdulásait. Szerinte a munkabeszüntetés célja csupán politikai zsarolás. Gaskó István később visszautasította ezt az állítást.

Miről vitáznak?

A VDSZSZ azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak, a MÁV-START, a MÁV-Trakció, illetve a MÁV Gépészet munkavállalóinak a kiszervezés időpontjától, a MÁV-START esetében 2007. július 1-jéig, visszamenőleg.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik