Belföld

Megbénult a vasút

Hétfőn hajnali 3 órakor folytatódott a VDSZSZ által határozatlan időre meghirdetett sztrájk, a vasúti közlekedés az egész országban megbénult. A szakszervezet és a munkáltató közötti tárgyalások hétfőn sem vezettek eredményre. A közlekedési miniszter határozottan elutasította a szakszervezet megmozdulásait.

A vonatközlekedés ismét kiszámíthatatlanná vált, mivel a pénteken felfüggesztett határozatlan idejű sztrájkot hétfőn folytatta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). A MÁV és a MÁV-START vezetése hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezettel, ám újfent nem sikerült megállapodásra jutniuk. Egyelőre nem tudni, hogy a káosz meddig tarthat, mivel gazdasági és közlekedési miniszter határozottan elutasította a sztrájkszervező szakszervezet megmozdulásait, sőt politikai zsarolásnak nevezte azokat. A miniszter szerint arra is fel kell készülni, hogy a “politikai zavarkeltést célzó sztrájkok a márciusi népszavazásig elhúzódnak”.

A Volánnal pótolnák

A MÁV-START vezetése még vasánap megállapodott a BKV-val és a budapesti székhelyű
Volánbusszal, valamint a Veszprém megyei Volán-társaságokkal (Bakony,
Balaton, Somló) és a Tisza Volánnal, hogy a vasutassztrájk idején
járataikon elfogadják az érvényes dolgozói és tanuló vasúti bérleteket.
Terveik szerint a többi Volán-társasággal hasonló megállapodásra tudnak jutni.

Képgaléria a hétfői sztrájkról (fotó: Gáti A.)

Képgaléria a hétfői sztrájkról (fotó: Gáti A.)

“Ha a vasutasok sztrájkja elhúzódik, akkor a Volán-társaságokra kell
bízni a közösségi közlekedési közszolgáltatás egy részét a szükséges
finanszírozási források átcsoportosításával” – mondta Kákosy Csaba
gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn.

“A közszolgáltatás fenntartása miniszteri kötelezettségem” – mondta. A
miniszter nem utalt arra, hogy konkrétan mennyi idő után hozza meg a
döntést az átcsoportosításról.

A vonatforgalom az ország egyes részein, ha nem is zavartalan, de megy. A GYSEV lapunkkal közölte: járatai közlekednek
az Intecity-vonatokat leszámítva, de késésekre a MÁV sztrájkja miatt
számítaniuk kell az utasoknak.

Részleges sztrájk

A MÁV Zrt. első felmérései azt mutatják, hogy az éjszakai műszakban, reggel hat óráig a forgalomirányítói munkakörben vezényelt dolgozók 86 százaléka dolgozott, 1 736 vezényelt munkatársból 243 fő sztrájkolt. A nappali forgalmi szolgálatra jelentkező 2 592 vasutasból 271 sztrájkol.

A sztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról nem született megállapodás a vasárnapi egyeztetésen, ezért a vonatközlekedésben késésekre, járatkimaradásokra, rövidített útvonalakra kell számítani, a bértárgyalások hétfőn 11 órakor folytatódnak.

Gaskó István a sztrájk folytatását azután jelentette be, miután vasárnap nem sikerült megállapodniuk sem a MÁV START Zrt.-vel, sem a MÁV Zrt.-vel. A szakszervezet a MÁV Zrt.-vel hétfőn 11 órakor, a személyszállító céggel pedig 16 órakor folytatja a tárgyalást.

250 ezer forintot követelnek

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak, a MÁV-START, a MÁV-Trakció, illetve a MÁV Gépészet munkavállalóinak a kiszervezés időpontjától, a MÁV-START esetében 2007. július 1-jéig, visszamenőleg.

A VDSZSZ pénteken hajnal 3 órakor határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdett, amit délután 12 órakor felfüggesztett. A szakszervezet a sztrájk felfüggesztésekor bejelentette: ha nem születik megállapodás a tárgyalásokon, akkor legkésőbb hétfőn, akár nulla órától folytatódhat a határozatlan idejű sztrájk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik