Belföld

Kákosy: politikai zsarolás a sztrájk

A gazdasági és közlekedési miniszter határozottan elutasította a sztrájkra hívó szakszervezet utasellenes megmozdulásait. Szerinte a sztrájk szakmailag megalapozatlan, követelései nem reálisak, a munkabeszüntetés célja csupán a politikai zsarolás.

Kákosy Csaba a vasutasok sztrájkját megalapozatlannak értékelte hétfőn, szerinte a sztrájkoló vasutas szakszervezet semmibe veszi az utasok és adófizetők érdekeit. „A minden alapot nélkülöző követelésük teljesítése 30 milliárd forintba kerülne, és semmiképpen sem egyeztethető össze azzal a határozott kormányzati szándékkal, hogy a vasútra szánt közpénzek a működésre a lehető legkevesebbet felélve elsősorban fejlesztésre, modernizációra fordítódjanak” – véli a gazdasági és közlekedési miniszter, aki ezt a 30 milliárdot inkább 30 motorvonat megvásárlására fordítaná.

A miniszter felháborítónak tartja, hogy a sztrájkoló szakszervezet az utasok felkészülését sem teszi lehetővé a munkabeszüntetések időpontjának késői jelzésével, a sztrájkfenyegetés folyamatos fenntartásával.

A miniszter megköszönte a dolgozó vasutasoknak, hogy felvették a munkát, és segítik az utasok tájékozódását. A vonatra hiába váróktól azt kérte, hogy ne a dolgozó vasutasokat okolják kellemetlenségeikért. Kákosy hangsúlyozta, hogy a MÁV vezetésétől azt várja, folyamatos tárgyalásokon igyekezzenek rendezni a helyzetet, hozzátéve: a politikai zavarkeltők céljai ellentétesek lehetnek a mielőbbi megegyezéssel.

A pénteken felfüggesztett határozatlan idejű sztrájkot hétfőn folytatta a munkabeszüntetésre felhívó Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). Az érdekvédők azt követelik, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozóinak, a MÁV-START, a MÁV-Trakció, illetve a MÁV Gépészet munkavállalóinak a kiszervezés időpontjától, a MÁV-START esetében 2007. július 1-jéig, visszamenőleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik