Belföld

Bíróság elé citálják a kulturális fővárost?

Bírósághoz fordul a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciója, amennyiben a város nem hozza nyilvánosságra negyvennyolc órán belül a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program megvalósíthatósági tanulmányát.

„Ha Tasnádi Péter szocialista polgármester két napon belül nem teszi közzé az anyagot és az azt készítő konzorciummal kötött szerződést, akkor ezt a bíróságtól fogjuk kérni, melynek törvényi kötelessége, hogy soron kívül döntsön ebben az ügyben” – mondta Páva Zsolt, a frakció vezetője.

A képviselők a napokban csak titoktartási nyilatkozat aláírásával vehették át a 3000 oldalas, 324 millió forintért készíttetett és a közgyűlés által a múlt év végén elfogadott dokumentumot tartalmazó CD-lemezeket. A Fidesz szerint azonban a tanulmány közérdekű adatokat tartalmaz, titkosítása nem indokolt. „Tanulmányoztuk az anyagot, nyilvánosságra kerülése nem sérti Pécs érdekeit, tárgyalási pozícióit. Nincs benne olyan, melynek megjelentetéséből a baranyai megyeszékhelynek kára származna” – hangsúlyozta Páva Zsolt.

A frakcióvezető megjegyezte: az viszont kiderült a tanulmányból, hogy az EKF nagyprojektjei a rendezvénysorozat kezdetére, 2010 elejére nem, csak az év közepére készülhetnek el. Ha pedig ez így van, „a közzététel az őszinte szembenézést, a program nyílt kommunikációját segítené” – mondta. Tasnádi Péter polgármester későbbre ígért reagálást a frakcióvezető sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik