Belföld

Ma eldől, holnap lesz-e vasutassztrájk

Vasárnap folytatódnak az egyeztetések a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete követeléseiről a szakszervezet és a MÁV-START Zrt. és a MÁV Zrt. között, miután szombaton nem született megállapodás a felek között. Ha vasárnap sem egyeznek meg, hétfőn nulla órától folytatódik a sztrájk.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vasárnap 10 órakor a MÁV-START Zrt.-nél tárgyal a munkáltatóval, majd 13 órakor a MÁV Zrt.-nél folytatja az egyeztetéseket a szakszervezet követeléséről, illetve a sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásról.

A VDSZSZ azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot személyenként a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START, a MÁV-Trakció., illetve a MÁV Gépészet munkavállalóinak.

A VDSZSZ követelései alátámasztására február 1-jén, péntek hajnal 3 órakor meghatározatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdett, amit délben felfüggesztett.

Gaskó István a szombati egyeztetést követően újságíróknak elmondta: bejelentette a munkáltatónak, ha nem születik megállapodás a tárgyalásokon, akkor legkésőbb hétfőn, akár nulla órától folytatódhat a határozatlan idejű sztrájk. Közben a MÁV már megállapodott a Volánnal, hogy sztrájk esetén vonatpótló buszokat indítanának

Ajánlott videó

Olvasói sztorik