Belföld

Jogosítványokat hamisítottak egy okmányirodában

Félszáz hamis külföldi jogosítványt honosított kisebb ajándékokért egy okmányirodai dolgozó Budapesten. Előfordult, hogy olyan külföldi is jogosítványhoz jutott, aki egyáltalán nem tudott vezetni - értesült a Magyar Nemzet.

Vesztegetéssel és okirat-hamisítással gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda azt a budapesti okmányirodai ügyintézőt és afrikai menekült társát, akik legkevesebb negyven külföldit és néhány magyar állampolgárt juttattak jogosulatlanul magyar jogosítványhoz.

A 2005-ben kezdődött a bűncselekményben a jogosítványok honosításáért a kérelmezők száz- és kétszázezer forint körüli összegeket fizettek a fő szervezőnek. A nyomozásban az is kiderült, hogy a Niger, Kongó, Zaire által állítólagosan kiállított vezetői engedélyek hamisak voltak.

A Magyar Nemzet szerint a honosított okmány könnyebbséget jelentett az Európai Unió területén való szabad mozgásban, illetve a jogellenes bevándorlók az esetleges ellenőrzéskor ezzel tudták magukat igazolni. Szakértők szerint így a bűncselekmény nemcsak a közlekedés biztonságára jelentett veszélyt, hanem migrációs és egyben nemzetbiztonsági kockázatot is rejtett magában.

Az eljárásban húsznál több gyanúsítottat vontak eddig felelősségre, és legalább ugyanennyi ellen elfogatóparancsot adtak ki. A fő szervező afrikai férfi is szökésben van, őt európai elfogatóparanccsal keresik – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik