Belföld

A volt OEP-vezér a magánbiztosítók ellen

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) volt főigazgatója szerint nincs szükség a magánbefektetők megjelenésére a tervezett egészségbiztosítási pénztárakban. Kiss József szerint a befektetőknek csak annyi pozitív szerepük lenne, hogy legalább 12 ezer forint fejpénzt fizetnének a biztosítottak adataiért.

Az OEP éléről két éve távozott vezető azt közölte: figyelemfelhívó polgári kezdeményezése jeleként már elutalta az OEP ellátási számlájára azt a 24 ezer forintot, mellyel “kiváltaná” a saját és egy családtagja adataiért fizetendő befektetői összeget.

Elmondta ugyanakkor, egyetért azzal, hogy változtatni kell az egészségbiztosítási ellátórendszer szerkezetén, ám ebben az említett befizetésen túl a befektetőknek nincsen más pozitív szerepe.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat nem magánbiztosítókról, hanem befektetőkről szól, hiszen a leendő pénztárakba “a 49 százalékos tulajdoni hányad vevőjeként bárki megjelenhet, aki az összeférhetetlenségi szabályoknak megfelel”.

Önkéntes mozgalom

Cser Ágnes érdekképviseleti vezető, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülése után is azt hangoztatta, Kiss József akciója arról szól: ragaszkodnak ahhoz, hogy társadalmi, nemzeti szinten maradjon meg a társadalombiztosítás. Közölte, ha fejenként 12 ezer forintra van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a “nemzetközi piacosítást”, akkor elindítják az önkéntes mozgalmat.

Elmondta még, hogy a NEK minden törvényes eszközzel elő kívánja segíteni az Albert-házaspár által indított aláírásgyűjtés szervezését is.

Alternatíva

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészeti Kamra vezetője, a kerekasztal soros elnökeként bejelentette: arra kérik alapító tagjaikat, hogy képviselőik útján ismét nyújtsák be a NEK és a munkavállalók által támogatott társadalmi egészségbiztosítási törvénytervezetet, amely alternatívát jelenthet a kormány törvénytervezetével szemben.

Közölte azt is, arra kérik az érdekképviseletek vezetőit, hogy ne tárgyaljanak a kormánnyal annak tervezetéről, mert így “részesei lesznek a csalásnak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik