Belföld

Répássy a kormánypártokban bízik

A Fidesz nem is feltételezi, hogy a kormánypártok nem szavazzák meg az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezésüket. Erről Répássy Róbert frakcióigazgató nyilatkozott a házelnöknél tartott ötpárti egyeztetést követően.

Feltételezzük, hogy ők sem akarnak olyan törvényt elfogadni, amely a nép akaratával ellentétes lenne – közölte Répássy Róbert, fideszes politikus. Hozzátette: a demokrácia lényege, hogy az elfogadott törvénynek a nép akaratával egybe kell esnie.

Répássy beszámolt arról, hogy a jövő héten hivatalosan is benyújtják népszavazási kezdeményezésüket. A képviselő szerint kezdeményezésük így a csütörtöki házbizottság napirendjére kerülhet, ez a testület hozhat állásfoglalást arról, hogy az indítvány milyen tárgyalási rendben kerüljön a parlament elé.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, várhatóan házszabálytól eltéréssel rendezik az ügyrendi kérdéseket, mert nincs minden szabályozva a jogszabályokban, illetve a házszabályban.

Blogban szóltak

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője január 17-én a blogjában írt először arról, hogy a párt megerősítő népszavazást kezdeményez az egészségbiztosítási törvényről, amelyet az államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

A házszabály szerint az Országgyűlés által elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény népszavazással történő megerősítését legkésőbb a zárószavazás befejezésekor, írásban lehet kérni. Az Országgyűlés a zárószavazást követő ülésen határoz a népszavazásra bocsátásról.

Amennyiben az Országgyűlés elrendelte a törvény népszavazásra bocsátását, a jogszabályt akkor kell a köztársasági elnökhöz aláírásra megküldeni, ha azt a referendum megerősítette.

Vitás kérdések

Az MTI által korábban megkérdezett választási szakértő és alkotmányjogász, illetve az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke szerint vitákra lehet számítani a Fidesz kezdeményezte megerősítő népszavazás kapcsán, mert hiányoznak a gyakorlati szabályok, és eddig nem volt példa arra, hogy egy törvény népszavazással való megerősítését kérjék a képviselők.

Problémát jelenthet, hogy a törvényt megerősítő népszavazásról a házszabályban és az alkotmányban csak néhány mondatos meghatározás szerepel, azonban, túl a tény rögzítésén gyakorlati szabályok nincsenek, így azt sem lehet tudni, azt hány képviselőnek kell kezdeményeznie.

A határozati javaslatról egyszerű többséggel döntenek a képviselők, a javaslat elfogadása esetén nem kell aláírásgyűjtés a népszavazás elrendeléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik