Belföld

Pénteken valamikor sztrájkolnak a vasutasok

Péntekre sztrájkot hirdetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), a pontos időpontot azonban mind a napig nem hozta nyilvánosságra.

A MÁV közleményben kifogásolja, hogy csupán alig egy nappal a sztrájk előtt kapott hivatalos értesítést a munkabeszüntetésről. Ez, mint írják, nem csupán a vasúttársaságot, hanem az utazó közönséget is kész tények elé állítja, kiszolgáltatott helyzetbe hozza, és tervezhetetlenné teszi az utazást.

A vasúttársaság arra szólította fel a VDSZSZ-t, hogy mielőbb pontosítsa a sztrájk kezdő időpontját, e nélkül ugyanis szerintük a sztrájkjoggal való visszaélésnek tekinthető a bejelentés.

A személyszállítással foglalkozó MÁV-START Zrt. és a vonatok műszaki kiszolgálását végző MÁV Gépészet Zrt. már korábban értesítést kapott a február 1-i sztrájkról.

A MÁV Zrt-hez szerdán érkezett meg az a levél, amelyben a VDSZSZ közölte, hogy az anyavállalatnál február 1-jei kezdettel sztrájkot hirdet. A Szakszervezet indoklásul azt hozta fel, hogy a MÁV-nál kezdeményezett kollektív munkajogi vitában megfogalmazott követelést a vasúttársaság nem hajlandó teljesíteni.

A követelés arra irányul, hogy a MÁV a teherszállító leányvállalata, a MÁV Cargo eladásából befolyó összegből valamennyi vasúti dolgozónak egyszeri kifizetéssel juttasson 2,5 havi átlagkeresetnek megfelelő összeget. Ezt a MÁV a leghatározottabban elutasítja, hiszen erre sem jogi, sem pénzügyi lehetősége nincsen, a privatizációs bevétel kizárólag a vasúttársaság hiteleinek törlesztését és a fejlesztéseket szolgálhatja – áll a MÁV közleményében.

A MÁV és a VDSZSZ képviselői január 31-én reggel tartanak egyeztetést a szakszervezeti követelésről, illetve az elégséges szolgáltatás biztosításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik